PEČURKA KOJA RASTE U SRBIJI VREDI BOGATSTVO: Otrovna kad je sirova, ali kad se osuši kilogram se prodaje i za 100 evra
Dok većina ljudi u šetnji prirodom traži mir i svež vazduh, ima onih koji pažljivo motre tlo i to zbog jednog skrivenog blaga – smrčka. Ova neobična gljiva nije samo gastronomski dragulj, već i potencijalni izvor ozbiljne zarade.

Foto: Profimedia
Smrčak je među najcenjenijim gljivama u svetu visoke kuhinje. U suvom obliku dostiže vrtoglave cene – u Srbiji čak i preko 100 evra po kilogramu. Iako se u svežem stanju prodaje znatno jeftinije, činjenica da je za kilogram suvih potrebno čak 10 kilograma svežih – dodatno objašnjava zašto je ova gljiva svojevrsni „šumski jackpot“.
Ono što zbunjuje mnoge jeste da je sirov smrčak – otrovan. Zbog toga se mora temeljno termički obraditi pre konzumacije, u suprotnom može izazvati ozbiljne tegobe.
*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*
Gde raste i kada se bere?
U Srbiji, smrčci rastu od aprila do juna, najčešće na vlažnim, bogatim zemljištima – u blizini topole, graba, javora, smreke i jasena. Često se pojavljuju u starim voćnjacima, vinogradima, pa čak i na opožarenim mestima.
Iako je rasprostranjen u šumama širom zemlje – od Fruške gore, preko planine Rudnik, pa sve do Stare planine – mnogi prolaze pored njega, nesvesni vrednosti koju imaju pred sobom. Njegov klobuk je rupičast i konusan, što ga čini neobičnim i za neupućene deluje nejestivo.
*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*
Kako izgleda i zašto je tražen?
Postoji više vrsta smrčaka – crni, žuti i čunjasti – a svaki ima svoju cenu i primenu. S obzirom na to da postoji i otrovni „lažni smrčak“, savetuje se veliki oprez i konsultacija sa mikologom pre upotrebe.
Nutritivno gledano, smrčak je izuzetno vredan – bogat proteinima, vlaknima, magnezijumom, niskokaloričan i siromašan mastima. Pogodan je za osobe na dijeti, ali i za one koji vode računa o zdravlju.
Kako se sakuplja i suši?
Smrčci se beru pažljivo – seku se nožem, nikako ne čupaju, i sakupljaju u korpe, ne u plastične kese. Ako se ne konzumiraju odmah, najbolje ih je osušiti na niskoj temperaturi – u pećnici ili dehidratoru. Samo tada razvijaju punu aromu i postaju prava kulinarska poslastica.
Šansa za zaradu
Iskusni berači širom Srbije znaju da sezona smrčaka može doneti lepu dodatnu zaradu. Na otkupnim mestima kilogram suvih smrčaka vrednuje se od 80 do 120 evra, u zavisnosti od kvaliteta i čistoće. U inostranstvu, ta cena ide i do 200 evra, pa nije ni čudo što sve više ljudi pokušava da se oproba u ovom neobičnom, ali unosnom poslu.
Ako volite prirodu, imate strpljenja i oštro oko – možda baš vi ovog proleća pronađete svoje prvo kulinarsko blago u šumi. Samo budite oprezni – smrčak jeste zlata vredan, ali i lako se pomeša sa vrstama koje mogu biti opasne po zdravlje.
Preporučujemo

"DOBRO SMO UPOZNATI SA DOGAĐAJIMA U SRBIJI" Medvedev optužio Zapad za organizovanje protesta u drugim zemljama
ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije i predsednik stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev optužio je danas zapadne zemlje da organizuju proteste i mešaju se u izborne procese drugih zemalja da bi održale svoju dominaciju.
31. 07. 2025. u 17:01

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

BLOKIRAO PROMETNU ULICU: Kad su videli ko je za volanom, niko nije smeo ni da priđe! (VIDEO)
NEODGOVORNI vozač "honde" blokirao je nedavno ulicu ispred mumbajskog tržnog centra Lokhandvala, međutim kada su ostali vozači prišli da ga pitaju ga kako se to ponaša i zatraže od njega da skloni vozilo, usledio je pravi šok.
31. 07. 2025. u 17:34
Komentari (0)