SRPSKI SIREVI POKORILI SVET: Nepoznati kupac iz Jordana po jedan baš iz Srbije šalje čoveka da ga donese avionom u ručnom frižideru
POTROŠAČI u Srbiji radije će kupiti polutvrdi sir na kome je naznačeno da je iz Francuske, Italije ili Švajcarske nego domaći u istom cenovnom rangu.

Foto: Arhiva kompanije "Mlekoprodukt"
Neretko tako prave veliku grešku, jer Srbija ima premijum sireve koji kvalitetom ne zaostaju za onima visokog ranga u pomenutim zemljama, kaže Srba Jovanović, vrhunski poznavalac sira.
- Imate, u principu, dve vrste potrošača, one kod kojih je presudna cena i one koji cene kvalitet i mogu i spremni su da ga plate. Mnogi od njih će, čak i kada mogu da ih priušte zbog cene, radije kupiti inostrani sir nego onaj domaćeg proizvođača, i tu će mnogo pogrešiti. Za to imamo nekoliko primera - ističe Jovanović.
Da domaći sir može da bude i vrhunski, Jovanović navodi "slučaj" penzionisanog profesora Više poljoprivredne škole u Šapcu Momčila Budimirovića, koji u Glušcima kod Šapca pravi koziji sir po koji svake dve nedelje nepoznati kupac iz Jordana šalje čoveka da ga u ručnom frižideru avionom dostavi u tu zemlju Bliskog istoka.
- A imamo i slučaj ambasadora Francuske, zemlje koja je svetski čuvena po svojim sirevima, koji je za jedan ovdašnji sir rekao da je najbolji koji je probao u poslednjih pet godina. Meni ne treba veća potvrda od toga - ističe stručnjak.
Pored ovih pojedinačnih primera, dostignuti kvalitet pokazuje i sve veće interesovanje za srpske sireve ne samo iz regiona, već i tržišta na kojima ih dosad nije bilo, od Bliskog istoka pa nadalje.
- Da bi se to proširilo, moramo da, osim na bazičnim problemima stočarstva i mlekarstva s kojima se suočavamo decenijama, radimo i na prepoznavanju i zaštiti geografskog porekla i zaštiti pojedinačnih marki. Prvo imaju samo dva sira, a drugo je kao intelektualnu svojinu zaštitilo tek desetak firmi - navodi Jovanović.
Sirarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, ali polutvrde sireve pravimo tek poslednjih nekoliko decenija. Sada imamo sve više premijum sireva, koji dozrevaju duže i naplate se više, ali od zrelog tržišta smo daleko.
- Opada broj krava i koza, a mladi ljudi su sve manje motivisani da rade taj težak posao gde ne postoji godišnji odmor ili bolovanje. To je već dovoljno teško i bez toga što sledi kao velika konkurencija sireva iz inostranstva koji dolaze na tržište snažno subvencionisani kod kuće i tako su u startu u povoljnijem položaju što se tiče formiranja cene. I na kraju dolazi pitanje kome ćemo i ovo što smo dostigli ostaviti, jer sve je manje školovanog kadra, i pored velikih napora mlekarskih škola u Pirotu i Futogu, kao i poljoprivrednih i veterinarskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu – zaključuje Srba Jovanović.
(eKapija)
BONUS VIDEO:
SRBIJA, REGION, SVET: Gost podcasta Vladimir Lučić generalni direktor Telekoma Srbija
Preporučujemo

LOŠE VESTI IZ NEMAČKOG GIGANTA: Otkazi neminovni, još 12.000 radnih mesta na ledu
05. 03. 2025. u 00:45

STIGLA OŠTRA REAKCIJA: Tramp povukao potez koji može da izazove haos
05. 03. 2025. u 17:27

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

"PLANIRAM SVOJU SAHRANU" Voditeljka o teškoj bolesti
ZVEZDA rijaliti emisije „The Real Houswives of Beverly Hills“ i voditeljka Tedi Melankamp (43), suočava se s teškom bolešću. Operisala je tumor na mozgu, ali se bolest proširila i na pluća. Tedi je otkrila da njen otac, rok legenda Džon Melankamp (73), već planira njenu sahranu.
15. 06. 2025. u 21:19
Komentari (0)