SVINJE U BESCENJE, A ŠNICLE SKUPLJE: Stočari iz Jadra i Mačve ukazuju na drastičan pad cena i probleme u proizvodnji
VEĆINA stočara u Jadru i Mačvi našla se na mukama, jer je cena svinja - i prasića, i tovljenika - za nepuni mesec dana "pala" za 100, pa i više dinara!
 
                                                                                    foto V Mitrić
Cena prasića dostiže najviše 300, oni malo veći, od oko 35 kilograma, plaćaju se do 200, a tovljenici koštaju najviše 140 dinara po kilogramu. U odnosu na isti period prošle godine, tvrde svinjari, sadašnje cene su i dvostruko niže...
- Upravo sam u svoje domaćinstvo dovezao poljoprivredni reporomaterijal za koji sam izdvojio više od 500.000 dinara, a pri najnovijoj isporuci svinja dobio sam manje 700.000, samo u odnosu na prošli put. Ako se ovako nastavi, nema druge nego da sve rasprodamo - kaže Milisav Iskić iz Straže kod Loznice, čije gazdinstvo ima 20 hektara, a u oborima drži oko 100 svinja i šezdesetak prasića.
S druge strane, i potrošači ukazuju da je cena svinjskog mesa u većini mesara na ceni, da čak i raste, pa za kilogram šnicli treba izdvojiti i više od 800 dinara.
Ojađeni svinjari vele da je još gore što većina otkupljivača, pre svega klaničara, ni posle dva-tri meseca neće platiti ono što su oterali iz svinjaca. Pritom, danas se svako bavi ovim poslom, pa se plaše zaraze kakva je nedavno bila registrovana u Mačvi, kada je u jednom domaćinstvu ustanovljena svinjska kuga. Kažu, bolest se srećom nije proširila, ali je izbila u domaćinstvu čoveka koji je godinama radio kao metalac, a onda pomislio da će više zaraditi uzgojem svinja.
Svesni su i da bi bolju računicu imali kada bi meso sušili, te kasnije prodavali slaninu, rebra, butkice... ali kažu da u toj oblasti postoje veoma strogi propisi i ne veruju da bi inspekcije imale razumevanje za njih...
Nekima će, ipak, spas biti - krupa stoka. Za solidno tele treba od 700 do 800, a kilogram junetine žive vage je oko 3,2 evra. Ponuda nije velika, jer je i taj posao izvesno vreme bio u krizi.
- "Kajmak" ponovo skidaju mesari, jer retko gde ima junećeg mesa ispod deset evra. Njive jesu rodile, ali obori i štale odnesu previše novca, pa je baš teško živeti od vlastite muke i onoga što proizvedemo sa svojih deset prstiju - zaključuje Željko Lukić, domaćin iz Runjana.
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)