SVAKI GOST MORA DA POTROŠI OKO 121 EVRO: Nova pravila u pojedinim restoranima - šok u Londonu
Novi trend koji preplavljuje prestoničke restorane u Londonu nalaže da gosti moraju unapred da prihvate određeni minimalni trošak po osobi.

Foto: Profimedia
Ova praksa dospela je u centar pažnje kada je restoran "Gymkhana", nosilac dve Mišlenove zvezdice, objavio da svaki gost mora da potroši najmanje 100 funti (oko 121 evro) na večeru.
Luksuz dolazi s cenom
"Gymkhana" nije jedini restoran koji je uveo ovo pravilo. Indijski restoran "Chutney Mary" zahteva minimalnu potrošnju od 60 funti (oko 73 evra), dok Hutong u zgradi "The Shard" traži 80 funti (oko 97 evra). Najskuplji prag postavio je ekskluzivni suši restoran "Araki" u Mejferu, gde gosti moraju da potroše najmanje 300 funti (oko 364 evra).
Pored ovih pravila, raste i broj restorana koji traže depozit prilikom rezervacije, često u iznosu od 20 funti (oko 24 evra) po osobi.
Borba protiv lažnih rezervacija
Razlog za uvođenje ovih mera je, prema rečima vlasnika restorana, veliki broj otkazivanja i lažnih rezervacija. "Gymkhana" je za "Fajnenšl Tajms" objasnila da su nakon osvajanja Mišlenovih zvezdica preplavljeni botovima i sajtovima za preprodaju rezervacija.
Sličan problem već dugo muči industriju koncerata, gde preprodavci masovno rezervišu mesta u popularnim restoranima, a zatim ih prodaju onima koji su spremni da plate više.
Pored botova, restorani se suočavaju i s navikom gostiju da rezervišu više restorana za isti datum, a zatim izaberu samo jedan ili uopšte ne dođu. U situaciji kada troškovi zakupa, energije i namirnica rastu, restorani ne mogu da priušte prazne stolove, prenosi Bizportal.
Hoće li se trend proširiti?
Iako ovakva praksa može biti korisna za ekskluzivne restorane s velikom potražnjom, nije pogodna za lokalne restorane koji se oslanjaju na stalne goste i prijateljsku atmosferu.
Najbolji restorani su oni u kojima gosti mogu da se opuste i uživaju u hrani, ne razmišljajući o tome da su deo hladne transakcije novca za uslugu. Da li će ovaj trend dugoročno opstati, ostaje da se vidi.
Preporučujemo

OVA MAJKA JE POSEBNA: Razlog su njena deca, a evo i zašto (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13 >> 20:43

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

UŽAS - DA SE PREVRNE ŽELUDAC: Upali gde proizvode krofne namenjene CG primorju - zatekli su HOROR scene (VIDEO)
Krofne su za mnoge jedna od najpoznatijih i najomiljenijih poslastica na svetu, ali posle gledanja snimka koji nam stiže iz Crne Gore pitanje je kako ćete ubuduće gledati na one kupovne.
13. 09. 2025. u 17:03 >> 17:10
Komentari (0)