NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

MINISTAR MALI: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Novosti online

20. 05. 2024. u 13:09

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama, planovima i pripremama Srbije za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo i potencijalima za razvoj projekata.

МИНИСТАР МАЛИ: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Foto: Ministarstvo

Mali i Hil razgovarali su i o Reformskoj agendi u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, i planovima Srbije da nastavi svoju reformatorsku politiku koja joj već donosi dobre ekonomske rezultate.

- Mi imamo svoju agendu rasta koju ćemo nastaviti da sprovodimo. Do 2027. ćemo još puno toga uraditi, uz već postignutu makroekonomsku stabilnost i ekonomske parametre koji nam pokazuju da vodimo dobru ekonomsku politiku - rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija.

On je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto, te da je u prošloj godini privredni rast iznosio 2,5 odsto, dok su zemlje Evropske unije beležile rast od 0,4 odsto BDP-a.

Mali je poručio da investitori region Zapadnog Balkana posmatraju kao celinu, te da Srbiju već doživljavaju kao zemlju sa investicionim rejtingom, što se, kako je rekao, odražava i na cenu državnih obveznica.

- Investicioni rejting je naš prioritet i očekujemo i tu zvaničnu potvrdu našeg ekonomskog razvoja - poručio je Mali.

On je istakao da je za dobru ekonomsku politiku zemlje neophodna kredibilnost i konstruktivnost ljudi koji njom upravljaju, te da je Srbiji ranijih godina upravo to nedostajalo za ekonomski razvoj.

- Za rast je neophodno da imate lidere sa vizijom, i Srbija to konačno ima u predsedniku Aleksandru Vučiću - rekao je Mali.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao i da svet čekaju jako teška vremena, ali da će Srbija dati sve od sebe da i takve godine prebrodi bez prevelikih ekonomskih turbulencija.

- U prethodnih nekoliko godina smo pokazali da imamo stabilnost i da to možemo - naglasio je Mali.

On je istakao da Srbija ostaje na svom već trasiranom evropskom putu, te da će u godinama u kojima će još morati da čeka na punopravno članstvo u Evropskoj uniji i jedinstveno evropsko tržište, koristiti sada dostupna tržišta putem sporazuma o slobodnoj trgovini koji su, kako je rekao, podigli atraktivnost srpskog tržišta za investitore.

Mali je upoznao Hila i sa velikim infrastrukturnim planovima koje Srbija ima poput izgradnje novog mosta preko Save, novog tunela u centru Beograda, Opere, te rekonstrukcije šest muzeja koje se planiraju.

- Nije dobro previše štititi ekonomiju, već bi je trebalo učiniti konkurentnijom. Mi smo u tome uspeli - zaključio je Siniša Mali.

BONUS VIDEO: SRBI IZ CRNE GORE ČVRSTO UZ VUČIĆA: Predsednik opštine Pljevlja za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)