ŠOK U GRADU ČELIKA: Restrukturiranje "Tisenkrupa" dovodi u pitanje hiljade radnih mesta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 04. 2024. u 21:09

KAKO prenosi "Bild", najveći nemački proizvođač čelika "Tisenkrup stil" najavio je masovno restrukturiranje svoje fabrike u Duizburgu, a sa njim i otpuštanje radnika. U sektoru čelika trenutno radi oko 27.000 ljudi, uključujući 13.000 u Duizburgu.

ШОК У ГРАДУ ЧЕЛИКА: Реструктурирање Тисенкрупа доводи у питање хиљаде радних места

Foto Tanjug/AP

Iz kompanije ističu da su mere "apsolutno neophodne za održavanje konkurentnosti". Cilj restrukturiranja u Duizburgu je, kako navode, da se obezbede visokokvalitetna radna mesta na dugi rok i otpornost industrije na potrese.

-Dubinske optimizacije u proizvodnoj mreži imaju za cilj značajno povećanje konkurentnosti i profitabilnosti, naveli su iz "Tisenkrupa" i navode da je u planu da se do 2045. potpuno prebace na "klimatski neutralnu" proizvodnju zahvaljujući postrojenju za direktnu redukciju na lokaciji u Duizburgu.

To postrojenje bi trebalo da zameni klasičnu visoku peć u proizvodnji čelika. Planirano je da radi na prirodni gas i bude funkcionalno 2026. godine. Sledeći korak je proizvodnja "zelenog" čelika korišćenjem obnovljivog vodonika. Savezna vlada i država Severna Rajna-Vestfalija podržale su ovaj projekat sa ukupno dve milijarde evra, podseća "Bild".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)