ITALIJANSKA POLICIJA: Armanijeve torbe proizvodili eksploatisani kineski radnici

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 21:17

EKSPLOATISANI kineski radnici u Italiji, koje su u pogonima u okolini Milana nelegalno zapošljavali neovlašćeni podizvođači, pravili su torbe i druge artikle za modnu kuću "Đorđo Armani", saopštila je danas italijanska policija.

ИТАЛИЈАНСКА ПОЛИЦИЈА: Арманијеве торбе производили експлоатисани кинески радници

Foto: Free Images Pixabay

U tom slučaju su navodno zanemareni propisi o zdravlju i bezbednosti radnika, kao i pravila kojima se regulišu radno vreme, pauze i slobodni dani, preneo je AP.

Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila pomenute zloupotrebe u sadejstvu sa firmom "GA Operations", koja proizvodi odeću, dodatke i dekoracije za kuće za brendove grupe "Đorđo Armani".

-Oduvek smo sprovodili mere kontrole i prevencije kako bismo sveli na minimum zloupotrebe u lancu snabdevanja, a "GA Operations" sarađivaće s najvećom transparentnošću sa nadležnim telima po tom pitanju, navodi se u saopštenju Armanija.

Prema policiji, "GA Operations" je angažovao podizvođača, koji je potom angažovao neovlašćene kineske podizvođače, da bi oni zapošljavali radnike mimo procedura, a neki od njih bili su u Italiji ilegalno.

Dodaje se da je to deo sistema "caporalato", ilegalnog posredovanja i eksploatacije radnika, koji se najčešće događa u poljoprivrednom sektoru.

-Sistem omogućava enormno uvećanje profita tako što kineska fabrika zapravo proizvodi artilkle, smanjujući troškove rada korišćenjem neregistrovanih i ilegalnih radnika, navodi se u saopštenju.

Policija je objavila i to da je kineski podizvođač plaćen 93 evra za torbu, koju je modna kuća prodala za oko 1.800 evra.

Četiri kineska vlasnika fabrike su podvrgnuti odvojenim krivičnim istragama zbog svojih uloga u tim zloupotrebama, a "GA Operations" nije pod istragom, ali je stavljen pod sudski nadzor na period do godinu dana, ističe policija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima