SAD ULAŽU 750 MILIONA $: Grade kapacitete za proizvodnju i upotrebu vodonika

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 03. 2024. u 17:51

MINISTARSTVO energetike Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je danas da će uložiti 750 miliona dolara u gradnju kapaciteta za proizvodnju i upotrebu čistog vodonika u 24 američke savezne države.

САД УЛАЖУ 750 МИЛИОНА $: Граде капацитете за производњу и употребу водоника

Foto Tanjug/AP

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena smatra da je vodonik ključ za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, kao i za snižavanje štetnih emisija iz industrija koje je teško dekarbonizovati, kao što su industrije aluminijuma i cementa, prenosi Rojters.

Vodonik se proizvodi elektrolizerima koji rastavljaju vodu na vodonik i kiseonik.

Ovaj način proizvodnje vodonika može da bude ekološki ako se napaja sa izvora energije sa neto nultom emisijom kao što su nuklearne elektrane, vetroelektrane ili solarne elektrane.

Vodonik se danas uglavnom proizvodi elektrolizerima koji rade na fosilna goriva, što nije ekološko rešenje.

Sredstva iz državnog budžeta će dobiti 52 projekta koja su posvećeni raznim aspektima proizvodnje vodonika

Među njima su istraživanje i razvoj u proizvodnji elektrolizera, obezbeđivanje lanaca snabdevanja za mašine ili reciklaža materijala koji se koristi u proizvodnji kao što je iridijum.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!