KLJUČ ZA ČISTIJU ENERGETIKU: Vodonik bi smanjio emisiju štetnih gasova i povećao sigurnost snabdevanja

E.B.T.

12. 03. 2024. u 17:04

UPOTREBA vodonika, osim što bi doprinela procesu dekarbonizacije, omogućila bi i veću fleksibilnost i sigurnost energetskog sistema Srbije, uz smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata. Uvođenje vodoničnih tehnologija nije samo tehnološki izazov, već i šansa. Verujem da "Elektroprivreda Srbije" (EPS), kao što je bila pokretač privrednog razvoja, može da bude i pokretač uvođenja vodoničnih tehnologija. Ovo je danas poručio v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković na međunarodnoj konferenciji "Vodonik - energent budućnosti" u Privrednoj komori Srbije.

КЉУЧ ЗА ЧИСТИЈУ ЕНЕРГЕТИКУ: Водоник би смањио емисију штетних гасова и повећао сигурност снабдевања

EPS

- Ukoliko se opredelimo za vodonik kao energent budućnosti, naš cilj mora da bude zeleni vodonik - rekao je Živković. - Vreme će pokazati da li je vodonik sveti gral energetske tranzicije u ovom veku i da li će značajno smanjiti emisije ugljen-dioksida.

On je istakao da EPS ima znanje i iskusne inženjere koji bi mogli da pokrenu proces uvođenja vodoničnih tehnologija. Kako je ukazao savetnik za zelenu energiju u resornom ministarstvu Rade Mrdak, vodonik je decenijama prepoznat kao moguće rešenje za mnoge energetske izazove sa kojima se svet suočava.

- Njegova prednost se ogleda u tome što se može koristiti u različite svrhe, za skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora, a zatim ponovo za dobijanje struje ili kao energent u onim sektorima koji su izazovni za dekarbonizaciju, poput saobraćaja i industrije - kaže Mrdak. - Vodonik može biti ključni deo tranzicije ka čistoj i održivoj energetici, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva i doprinoseći smanjenju emisija gasova, ali postoje prepreke koje se moraju prevazići da bi se iskoristio njegov potencijal.

On je podsetio da je Vlada zaključila Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom "Fengling", u cilju izgradnje postrojenja za proizvodnju vodonika iz solarnih i vetroelektrana, kapaciteta do 30.000 tona vodonika godišnje. Proizvodio bi se za potrebe dekarbonizacije rudarske kompanije u Srbiji "Ziđin koper", kao i tržišta u Srbiji i šire.

U PRIPREMI STRATEŠKI DOKUMENTI

MINISTARSTVO rudarstva i energetike priprema Strategiju razvoja energetike Srbije i Integrisani energetski i klimatski plan u kojima će vodonik prvi put biti prepoznat u najvažnijim strateškim dokumentima - rekao je Rade Mrdak. - Naš fokus u narednom periodu biće da osmislimo sistem podsticaja i pokrenemo tržište vodonika u Srbiji, ali i da razmotrimo mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!