Modrnizuje se merna infrastruktura Elektrodistribucije Srbije: Pametna brojila dobra za sve

Promo

08. 03. 2024. u 20:43

Brojne koristi za potrošače, kao što su bolja kontrola potrošnje energije, preciznije računanje troškova, kao i smanjenje gubitaka u distribuciji struje

Модрнизује се мерна инфраструктура Електродистрибуције Србије: Паметна бројила добра за све

Foto: Radenko Živković

Elektrodistribucija Srbije postavila je više od 100.000 pametnih brojila u veoma kratkom roku i tako ubrzala modernizaciju merne infrastrukture. I stručnjaci za energetiku i predstavnici udruženja potrošača slažu se da je to dobra vest za građane.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) ocenio je da uvođenje pametnih brojila u Srbiji ima potencijal da donese brojne koristi potrošačima, kao što su bolja kontrola potrošnje energije, preciznije računanje troškova, kao i smanjenje gubitaka u distribuciji struje.

- Pametna brojila će ukloniti svaku sumnju potrošača u ispravnost očitavanja brojila, a na koju smo do sada imali najviše prigovora – naglasio je Papović.  - Nova brojila doprinose i boljoj energetskoj efikasnosti kroz praćenje potrošnje, odnosno optimizovanje obrazaca ponašanja što će dovesti i do smanjenja ukupne potrošnje energije na nacionalnom nivou. On je dodao da bi u ponudi analogno ili pametno brojilo njegov izbor uvek bilo pametno brojilo, jer preciznije praćenje potrošnje koje digitalna tehnologija omogućava doprinosi, ne samo samo potrošačima, već i celom društvu.

Foto: Radenko Živković

Željko Marković, stručnjak za energetiku rekao je da kada se povežu sa centrom za upravljanje  pametna brojila nekoliko puta u toku dana šalju svoja stanja i imaju mogućnost da se daljinski tačno očita potrošnja. 

Prema njegovim rečima, ti moderni uređaji imaju i druge napredne funkcije, tako da ukoliko dođe do neke greške, brojilo to prijavljuje i može odmah da se zameni, pa ne mora korisnik da ide na šalter da prijavljuje da sumnja u ispravnost brojila.

- Ono što je još važno za kupce, odnosno vlasnike brojila, za sve nas, jeste da pametno brojilo signalizira ako postoji neki kvar u tom delu mreže, pa se ubrzava i traženje samog kvara, što znači da će brže reagovati ekipa i da će popraviti u slučaju nestanka struje – istakao je Marković.

Prema najavama iz Elektrodistribucije Srbije postavljanje pametnih brojila i obnavljanje merne infrastrukture nastaviće se i u narednim godinama. Plan je da se projektom masovne ugradnje pametnih brojila, uz pomoć države, EU fondova, međunarodnih finansijskih institucija kao što su EBRD i EIB, do kraja decenije zameni oko 80 odsto postojećih brojila novim digitalnim sa daljinskim očitavanjem potrošnje.

Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u Elektrodistribuciji Srbije podsetio je da je zamena starih uređaja za merenje potrošnje električne energije novim pametnim brojilima besplatna za građane.

- Krenuli smo u poslednjem tromesečju 2023. godine sa zamenom brojila u Beogradu i Novom Sadu. Nova pametna brojila ima više od 100.000 korisnika. Nastavićemo projekat u dva najveća grada u Srbiji, a uslediće i Niš, Kraljevo, Čačak, Užice, Jagodina, Subotica, Vranje, Zaječar, Kruševac, Sombor i Smederevo – rekao je Marčeta.

Lakša štednja

Predsednik NOPS istakao je da će potrošačima biti omogućeno praćenje i kontrolisanje potrošnje električne energije različitim mehanizama koje omogućavaju pametna brojila, kao što su online platforma za praćenje potrošnje, pametni kućni sistemi za kontrolu potrošnje, zatim mesečni izveštaji. -  Pametna brojila mogu da upozore kada se zabeleži neobično visoka potrošnja energije, što potrošačima omogućava da identifikuju i reše probleme kao što su curenje energije ili neefikasni aparati. Tako mogu lakše da štede struju – ocenio je Papović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!