MALE PUMPADŽIJE BI DA SE UKINE AGRARNA KARTICA: Upozravaju da im preti zatvaranje i traže pomoć države

E.B.T.

09. 02. 2024. u 15:52

VLASNICI malih benzinskih stanica u ruralnim krajevima apelovali su na državu da im pomogne, jer im, kako ističu, preti zatvaranje zbog uvođenja agrarnih kartica za dizel. Oni objašnjavaju da poljoprivredni proizvođači njima plaćaju litar ovog goriva 179 dinara, što je niže od veleprodajne cene po kojoj male pumpadžije kupuju dizel.

МАЛЕ ПУМПАЏИЈЕ БИ ДА СЕ УКИНЕ АГРАРНА КАРТИЦА: Упозравају да им прети затварање и траже помоћ државе

Foto: Tanjug

Od 1.560 benzinskih stanica, skoro polovina se nalazi u seoskim područjima. Kako upozoravaju, ugroženo je poslovanje 103 kompanije sa gotovo 800 pumpi, čijim zatvaranjem bi posao izgubilo oko 4.000 zaposlenih. To znači da bi toliko porodica u ruralnim krajevima ostalo bez prihoda.

Vlasnici malih stanica upozoravaju i da se agrarne kartice često zloupotrebljavaju i preprodaju drugim firmama.

- Kako veliki broj poljoprivrednih proizvođača nije solventan (likvidan), a dizel sa karticom se mora platiti gotovinom, oni nisu u prilici da koriste agrarne kartice - navode male pumpadžije. - Uz određenu naknadu oni te kartice ustupaju malim, srednjim preduzećima, prevoznicima i taksistima. Znači, agrarna kartica u najvećem broju slučajeva ne služi svojoj svrsi, niti je benefit za veliki broj poljoprivrednih proizvođača, kako je zamišljeno.

Oni podsećaju da je najveći dobavljač naftnih derivata NIS i da se male pumpadžije uglavnom snabdevaju kod njih, što je, kako kažu, funkcionisalo dok nisu uvedene agrarne kartice.

- Kao rezultat toga uveliko počinje zatvaranje malih benzinskih stanica, pre svega onih koji su u seoskim područjima, a u prometu im je zastupljeno veliko učešće derivata, odnosno onih koje nemaju prateće sadržaje poput kafića, prodavnice, menjačnice - navode male pumpadžije. - Ukoliko se agrarne kartice ne ukinu, sledeći na redu smo i svi mi koji imamo po neki od tih sadržaja, pošto nam to samo odlaže agoniju.

JEFTINIJI OD NABAVNE CENE

UVOĐENjEM agrarne kartice svi poljoprivredni proizvođači koji je imaju mogu na pumpama NIS da kupe dizel po ceni od 179 dinara za litar, a na drugoj strani mi, mali vlasnici, koji kupujemo taj isti dizel na veliko kod NIS - objašnjavaju male pumpadžije. - U najboljem slučaju plaćamo ga 179 dinara, a to se desilo kada je maloprodajna cena bila 194 dinara. U toj situaciji mi radimo bez razlike u ceni, dakle, sa nulom. Nabavna cena dizela 7. februara ove godine za nas je bila 185 dinara. Dakle, u startu imamo gubitak na supstanci jer, treba gorivo da prodajemo po ceni za šest dinara jeftinije nego što smo ga platili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave