NA CRNO NUDE VAUČERE KOJI NISU ŠTAMPANI: Dan nakon što su kuponi za odmor planuli, prevaranti krenuli u akciju

E.Božić Talijan

18. 01. 2024. u 13:46

U REKORDNOM roku u ponedeljak je podeljeno svih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji čija je vrednost 10.000 dinara, a dan kasnije na društvenim mrežama su se pojavili oglasi na kojima se ovi vrednosni kuponi navodno prodaju po ceni od 3.000 i 5.000 dinara. Pratioci su odmah prokomentarisali da će i prodavac i kupac na ovom crnom tržištu dobro proći i zaraditi.

НА ЦРНО НУДЕ ВАУЧЕРЕ КОЈИ НИСУ ШТАМПАНИ: Дан након што су купони за одмор планули, преваранти кренули у акцију

Foto D. Dozet

Čak je objavljena i fotografija vaučera za boravak u jednom apartmanu na Kopaoniku, koji se navodno prodaje za 5.000 dinara. Međutim, to nije moguće, jer ovi vrednosni dokumenti još nisu ni odštampani, a kamoli podeljeni. Ukoliko neko zaista prodaje subvenciju koju je dobio, čini krivično delo zloupotrebe. Iz Ministarstva turizma najavljuju i da će inspekcija ove godine kontrolisati ugostiteljske objekte i evidenciju korisnika koji u njima borave preko vaučera.

Kako pomoćnik ministra turizma Dunja Đenić ističe u razgovoru za "Novosti", mogućnost zloupotrebe je svedena na minimum.

- Još nije dat ni nalog za štampu vaučera - ističe Đenićeva. - Prvo se proverava da li su korisnici koji su se prijavili ispunili uslove. Ni oni nemaju informaciju da li će dobiti vaučer, već samo potvrdu da je primljena njihova prijava. Tek kada sve nadležni organi potvrde da su prijavljeni ispunili uslove, Ministarstvo turizma daje nalog za štampu i potom se vaučeri dostavljaju na kućne adrese.

Osim toga, kako objašava, vaučeri su personalizovani, a to znači da se na svakome nalazi ime, prezime i matični broj korisnika koji je stekao pravo na ovu subvenciju. Takođe, taj vrednosni kupon sadrži i naziv ugostitelja i njegov jedinstveni broj iz sistema e-turista. Korisnik je dužan da ponese sa sobom vaučer i pokaže ugostitelju na uvid, kako bi on poredeći sa ličnom ispravom proverio identitet osobe.

- Kada je pružena usluga od minimum pet noćenja, vaučer potpisuju i korisnik i ugostitelj, koji ga zadržava, jer je to jedan od dokumenata za refundaciju sredstava - navodi Đenićeva. - Ugostitelj je u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu dužan da evidentira gosta u sistemu e-turista, uz napomenu da je došao preko vaučera. Takođe, ima obavezu da izda fiskalni račun korisniku i kopiju dostavlja Ministarstvu. Tako da je mogućnost zloupotrebe svedena na minimum.

NE MOŽE POD TUĐIM IMENOM

RANIJE se dešavalo da vaučer ne iskoristi osoba koja ga je dobila, nego neko od njegove rodbine ili prijatelja, i to predstavlja kršenje zakona. Ukoliko uz tuđi vaučer i pod tuđim imenom u objektu boravi druga osoba, to predstavlja zloupotrebu subvencije. Takođe, ako ugostitelj, koji po zakonu mora da evidentira gosta u sistemu e-turista i da napomene da je došao preko vaučera, unese tuđe podatke, a ne onoga ko je korisnik vaučera, načinio je prekršaj za koji su predviđene kazne od 150.000 do 800.000 dinara. Ukoliko neko prodaje vaučer, čini krivično delo zloupotrebe, jer subvenciju koju je dobio koristi u druge svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!