SANKCIJE KAO DA NE POSTOJE: Prihodi sve veći - Rusija zaradila 100 milijardi dolara od izvoza nafte i gasa

Novosti online

27. 12. 2023. u 16:52

PRIHODI od ruskog izvoza nafte i gasa doprineli su budžetu Rusije sa oko 100 milijardi dolara ove godine, što je blizu nivoa prihoda zabeleženih 2021, pre sukoba u Ukrajini, saopštio je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

САНКЦИЈЕ КАО ДА НЕ ПОСТОЈЕ: Приходи све већи - Русија зарадила 100 милијарди долара од извоза нафте и гаса

Foto AP

On je istakao da više od polovine ukupnih prihoda Rusije od izvoza potiče iz energetskog sektora, ističući da je prodaja nafte i gasa obezbedila stabilan prihod za budžet zemlje.

- Energetski sektor Rusije doprineo je sa oko 27 odsto BDP, dok prihodi od nafte i gasa čine skoro 57 odsto ukupnog izvoznog prihoda cele naše zemlje - kazao je Novak.

Zamenik premijera Rusije je ukazao da je polovina ruskog izvoza energije ove godine otišla u Kinu, dok je udeo Indije za dve godine porastao na 40 odsto. 

- U međuvremenu, udeo Evrope u ruskom izvozu sirove nafte pao je za 90 odsto u poslednje dve godine, sa 40-45 odsto u 2021. na oko četiri do pet odsto ove godine - dodao je Novak.

Kako je dodao, mnoge zemlje su zainteresovane za kupovinu ruske nafte i naftnih derivata, uključujući zemlje Latinske Amerike i Afrike.

Ruske energetske kompanije bile su prinuđene da preusmere isporuke energenata u Aziju, nakon što je izvoz u EU opao usled ruskih sankcija i sabotaže gasovoda Severni tok.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)