DALEKO SMO MI OD BANKROTSTVA: Vučić o državnim rezervama

Novosti online

01. 12. 2023. u 21:23

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se finansijska moć jedne države ogleda u tome koliko može da pomogne svojim građanima, a da time ne povećava stopu javnog duga u odnosu na BDP, da narodu daje više novca i to je odgovorno ponašanje države.

ДАЛЕКО СМО МИ ОД БАНКРОТСТВА: Вучић о државним резервама

Foto: Printskrin TV Pink

On je komentarišući izjave da "finansijska nemoć države košta 20.000 dinara" rekao da je to finasijska moć, kao i da bi mogli mnogo više da daju novca, ali da mora da se razmišlja o trošenju novca, zbog toga jer ne znamo kakvi su izazovi pred nama.

- Uvek su mogući sukobi, a moguće je da dođe do sukoba u Južnoj Americi, pa može izbiti još jedan sukob negde drugde. Onda će nam kriza biti ne samo u oblasti energetike, već i u mnogim drugim oblastima, koja će biti mnogo veća nego što je danas. I opet će Srbija morati kao država da reaguje, kao što je reagovala tokom koronavirusa, tokom migracija, tokom sukoba u Ukrajini i na različite načine. Tako da, uvek je potrebno da imate dobru rezervu - rekao je predsednik za TV Pink.

On je naglasio da su naše devizne rezerve na istorijskom maksimumu, kao i zlatne rezerve i da na računu Republike Srbije imamo skoro 5 milijardi evra.

- Ne možemo mi da bankrotiramo, tako rečeno. Koliko smo mi daleko od bankrotstva. Ne bih da kažem, mnogo razvijenije zemlje su mnogo bliže bankrotstvu od Srbije, mnogo razvijenije evropske zemlje - rekao je on.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom, koja je istakla da je vrlo zadovoljna situacijom u Srbiji.

- U trećem kvartalu naša stopa rasta je bila 3,6 odsto, ukupno mislim 2, 2 odsto do sada, što znači da sa takvim rastom će biti negde 2,6 - 2,7 odsto do kraja godine, malo više od onoga što smo predviđali - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO: VELIKO INTERESOVANjE STRANIH MEDIJA - Predsednik Vučić u Dubaiju govorio za brojne svetske medije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (58)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave