KRITIČNE mineralne sirovine Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju ključnim za ekonomsku i nacio- nalnu bezbednost. I naša zemlja je bogata ovim mineralima, čija se vrednost meri stotinama milijardi evra.

Komentari (7)

doktor

04.12.2023. 15:39

Jos ne zna niko kojim putem ce krenuti proizvodnja baterija za automobile na struju ! Da li ce to biti licijum ili ne jos se ne zna ! Zato sto je skup vec sada se eksperimentise sa silicijumom , natrijumom , gvozdjem ... ! To sa licijumom u Srbiji treba staviti na cekanje , pa ako bi to bilo stvarno sigurno i ekonomicno moze se to opet kasnije pokrenuti za 10-20 godina ! Sada ponovo diskutovati o licijumu bilo bi samo stetno po Srbiju !

penzionerj

04.12.2023. 15:40

Posle izbora pod hitno započeti iskopavanje litijuma i proizvodnju baterija. Počinje proizvodnja el.vozila u Kg.a nemamo baterije,bila bi vozila jeftinija bar za nas. Ne slušati razne budale.

Miodrag

04.12.2023. 18:06

natrijum jonske baterije imaju prednost i budućnost u odnosu na litijum jonske baterije, koje su privremeno rešenje i na štetu zemljišta i terena gde se iskopava litijum. Nemačka ima bolju tehnologiju dolaženja do Li.

Ivan Zgrozeni

19.12.2023. 13:40

Trenutno sam u izbeglistvu u Majamiju. U susednoj ulici je pre godinu dana otvorena nova benzinska pumpa. Pre tri meseca jos jedna i na dvestotinak metara od nje se gradi jos jedna. NIJEDNA punionica za elektricne automobile se ne gradi. Elektricne automobile NIKO NE KUPUJE. Neki od americkih proizvodjaca su prestali da ih proizvode. Niko vam ne kaze da baterije, kako se prazne tokom voznje, imaju sve manji napon pa vozilo ima sve manje snage. Isto tako, preskupe baterije imaju vek trajanja i sto su blize karaju, KAPACITET im je sve manji pa se i autonomija vozila smanjuje. ZATO ih niko ne kupuje.