ČAK 20.000 DOMOVA UŠUŠKANO UZ POMOĆ DRŽAVE :U Pirotu uručeno prvih 100 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti

M. SPASENOV

20. 11. 2023. u 21:30

U Srbiji je oko milion domaćinstava smanjilo potrošnju struje i ostvarilo pravo na popust tokom prethodne grejne sezone, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Pirotu, gde je podelila prvih 100 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti objekata.

ЧАК 20.000 ДОМОВА УШУШКАНО УЗ ПОМОЋ ДРЖАВЕ :У Пироту уручено првих 100 уговора за унапређење енергетске ефикасности

Foto arhiva Novosti

Ona je rekla da je 20.000 domaćinstava prošlo kroz proces energetske sanacije objekata, kao i da je cilj da se kroz ovaj državni program energetski sanira 50.000 domaćinstava.

 -Naš cilj su manji računi, veći komfor i čistiji vazduh za sve naše građane i zato su ulaganja u energetsku efikasnost nikad veća. Danas su u Pirotu potpisani ugovori za prvih 100 od 300 građana koliko će dobiti subvencije pa će ukupna investicija samo u Pirotu iznositi blizu 80 milliona dinara. Građani su prepoznali značaj energetske efikasnosti i sa aspekta smanjenja računa, ali i povećanja kvaliteta života - rekla je Đedović Handanović.

Tokom posete Pirotu, ministarka je obišla i radove na energetskoj sanaciji Doma kulture, koje ministarstvo realizuje u saradnji sa lokalnom samoupravom, a vrednost projekta je 16,6 miliona dinara.

Obilazeći radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Dolac u opštini Bela Palanka ministarka je rekla da je oko 70 miliona evra uloženo u rekonstrukciju mreže, vodova i transformatora širom Srbije.

 -Samo u Pirotu i Beloj Palanci uloženo je ukupno 260 miliona dinara u rekonstrukciji niskonaponske mreže, odnosno u zamenu drvenih stubova betonskim, zamenu vodova i zamenu 10 transformatora. To će značiti da će oko 300 domaćinstava imati manje prekide u napajanju, posebno u zimskim uslovimA-  naglasila je ministarka.

Ona je istakla da građani treba da vode računa o potrošnji.

 -Moramo da razmišljamo o tome koliko trošimo i da pomažemo građanima da smanje svoju potrošnju i smanje svoje račune. I ove godine smo nastavili sa stimulacijom u vidu odobrenja popusta za smanjenje potrošnje, ti popusti mogu biti do 40 odsto, što je takođe jako bitno. Važno je reći da štednja ne znači smanjenje komfora, već samo adaptaciju nekih naših navika - navela je Đedović Handanović.

Predsednik Privremenog organa Grada Pirota Vladan Vasić rekao je da je Grad Pirot učinio mnogo napora da se energetska efikasnost svih objekata maksimalno poveća.

 -Ugasili smo sve podstanice koje su radile na lož ulje ili mazut, imamo energanu na gas, samo na novom sistemu javnog osvetljenja uštedeli smo 75 odsto vrednosti računa. Urađeno je nekoliko solarnih elektrana na javnim preduzećima, školama. Paralelno sa tim radili smo i na ozeljenjavanju grada. Od 2012. godine do sada smo zasadili 6.000 'školovanih' sadnica, dakle većih sadnica, i preko 70.000 malih sadnica bora, tako da je to još jedna od mera za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu - kazao je Vasić.

Jedna od korisnica subvencija, Marija Gligorijević rekla je da je njenoj porodici subvencija za energetsku efikasnost omogućila kupovinu kotla na pelet, drastično povećala kvalitet i komfor, što je od velike važnosti za nju i njeno troje dece.

- Ovo znači puno, promenili smo način grejanja. Da nije bilo ove mere mi ne bismo mogli da se odlučimo na ovaj korak. Ušteda se već sada vidi, a tek će se videti narednih godina -kazala je Gligorijevićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)