PREDSEDNIK BUGARSKE: Traži da se preispita uvođenje taksi na ruski gas

Novosti online

26. 10. 2023. u 20:35

PREDSEDNIk Bugarske Rumen Radev zatražio je od Ustavnog suda zemlje da preispita tarife koje je zemlja uvela na uvoz i tranzit ruskog gasa preko Bugarske, saopštila je bugarska agencija BTA.

ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ: Тражи да се преиспита увођење такси на руски гас

Foto Tanjug/AP

-Razmatrane tarife ne odgovaraju principu zakonitosti poreza i taksi, pošto je pravna priroda toga principijelno nejasna: da li se radi o porezu, taksi ili carini. Izmene su donete u suprotnosti sa pravilima sprovođenja zakonodavne inicijative i vladavine prava, navodi se u zahtevu predsednika upućenom sudu.

Takođe se ističe da uvođenje tarifa protivreči nekim aspektima Ustava zemlje. Predsednik je rekao da nove izmene krše pravo svojine i slobodno ekonomsko preduzetništvo.

Ranije je Radev kritikovao odluku Vlade da poveća tarife na tranzit ruskog gasa, upozoravajući da to može da dovede do bankrota nacionalnog gasnog operatera „Bulgartransgas“.

Podsećamo, Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije za treće zemlje, a u ovom trenutku se Srbija snabdeva ruskim gasom južnom rutom, "Balkanskim tokom".

Potrošači gasa u Srbiji, ali i svi oni koji kupuju neki proizvod za čije pravljenje domaće fabrike koriste gas, a koji će od 1. novembra imati račune uvećane za 10 odsto, mogli bi da, ukoliko se ne ukine ova odluka Vlade Bugarske, plaćaju gas i skuplje, procenjuju stručnjaci.

Na cenu od pet dinara za kilovat čas, koliko će gas poskupeti od 1. novembra, to bi donelo još možda jedan dinar po kilovatu ali i dodatnih 320 dinara po prosečnom računu, kako računa "Srbijagas".

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave