RATARI NA GUBITKU: Pšenica, kukuruz i suncokret upola jeftiniji nego lane

E.B.T.

05. 10. 2023. u 17:02

PŠENICA, kukuruz i suncokret doživljavaju cenovni fijasko. Ratari su na velikom gubitku. Ušli su sa visokim troškovima u proizvodnju kada su jesenas sejali, a sada cene ovih kultura ne mogu da ih pokriju, jer su prepolovljene u odnosu na prošlogodišnje. Kilogram pšenice lane je koštao oko 42 dinara, a sada je oko 21. Kukuruz je sa 36 "pao" na oko 17 dinara, dok je cena suncokreta bila oko 70, a sada je oko 41 dinar.

РАТАРИ НА ГУБИТКУ: Пшеница, кукуруз и сунцокрет упола јефтинији него лане

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako za "Novosti" objašnjavaju stručnjaci, to ne znači da će i hrana, odnosno proizvodi od ovih sirovina pojeftiniti više, jer i proizvođačima rastu troškovi inputa, struje, gasa, nafte, kao i kamata na kredite.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da će jedan deo ratara zbog niskih otkupnih cena bankrotirati.

- Kako će se ova situacija odraziti na novu proizvodnju to ćemo tek videti - kaže za "Novosti" Prostran. - Neki će odustati ili će tražiti šansu u drugim proizvodnjama. Pšenica, kukuruz i suncokret su vodeće po količinama i vrednostima. Još se obavlja žetva i berba i tek polovinom oktobra ćemo moći da svedemo ukupne bilanse hrane ovogodišnje proizvodnje.

Za ovim kulturama je sada i slaba tražnja. To je, kako Prostran objašnjava, zato što smo opterećeni zalihama iz prošle godine, a stigao je novi rod. On ukazuje da je ovo dodatni problem za ratare i da utiče na snižavanje cene.

- Osim toga, Ukrajinci su sa svojom pšenicom i suncokretom napravili cenovni kolaps na tržištu - objašnjava Prostran. - To najviše osećaju proizvođači u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Slovačkoj. Ukrajinske jeftinije kulture oborile su cene, a sve se to, naravno, odražava i na naše tržište.

On savetuje one koji imaju mogućnost da uskladište i da sačekaju još neko vreme sa prodajom.

On smatra da će zbog ukupne situacije na tržištu doći do rasta cena i savetuje one proizvođače pšenice i kukuruza koji imaju mogućnost da uskladište i da sačekaju još neko vreme sa prodajom. Ova opcija nije pogodna za suncokret, jer je skladištenje uljanih kultura složenije.

Država Srbija mora, kako dodaje, da podrži ratare da opstanu i da budu u mogućnosti da uđu u novi ciklus proizvodnje. On ističe da je važno da se pre svega, isplate subvencije, a Vlada može da pomogne kroz smanjivanje ili otpisivanje određenih davanja prema državi, kao što su krediti i porezi. Prema njegovim rečima, ove jeseni najbolje će proći proizvođači šećerne repe, jer su im fabrike dale dobre cene i sve količine im kupuju.

Akcija države i trgovaca digla tražnju

U TRGOVINSKIM lancima kažu da je potražnja za proizvodima koji se jeftinije prodaju u akciji "bolja cena" porasla od tri do 10 odsto u zavisnosti od artikla. Posebno je to, kako dodaju, izraženo u kategoriji hrane.

Osim ratara, u problemu su i građani koji brinu zbog visokih cena namirnica. Međutim, jeftinije žitarice i uljarice, verovatno, neće sniziti cene hrane.

- Biće dobro ako ne dođe do poskupljenja ključnih namirnica, kao što su ulje, šećer, brašno, hleb, a ne očekujem da će pojeftiniti - kaže Prostran. - Troškovi proizvođača rastu. U procesu proizvodnje visoko učešće imaju struja, gas, nafta koji poskupljuju, kao i kamate na kredite koji rastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove