NOVO NALAZIŠTE LITIJUMA U SAD: Moglo bi biti među najvećim u svetu

Tanjug

13. 09. 2023. u 16:11

NALAZIŠTE litijuma nedavno otkriveno duž granice Nevade i Oregona u SAD moglo bi biti među najvećim nalazištima na svetu.

НОВО НАЛАЗИШТЕ ЛИТИЈУМА У САД: Могло би бити међу највећим у свету

Foto Tanjug

Vulkanolozi i geolozi iz Američke korporacije za litijum, GNS nauke i Oregonskog državnog univerziteta objavili su nalaze u članku za "Sajens advansis", preneo je Foks biznis.

Nalazište se nalazi u krateru MekDermit, dugačkom oko 45 kilometara i širokom 35 kilometara.

Veruje se da se u krateru nalazi oko 20 do 40 miliona metričkih tona litijuma.

Belgijski geolog Anuk Borst rekla je za "Kemistri vorld" da bi nalazi "mogli da promene dinamiku litijuma na globalnom nivou, u smislu cene, sigurnosti snabdevanja i geopolitike".

Geopolitički strateg Peter Zajhan rekao je za Foks biznis da geologija "izgleda obećavajuće", ali je upozorio da nije "bilo značajnih istraživanja u toj oblasti".

-Očigledno (je) vredno istraživanja. Definitivno ne vredi menjati ničije srednjoročne planove. Ipak, rekao je Zajhan, tvrdeći da izgradnja infrastrukture za obradu treba da bude prioritet.

On je istakao da bez obzira na to odakle se dobija ruda, "znamo da ćemo morati da budemo u mogućnosti da preradimo litijumovu rudu u koncentrat da bismo napravili litijum (metal), baterije i slično".

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)