NE ODUSTAJU OD ODSECANJA BALKANA OD RUSKIH ENERGENATA: Srpski stručnjaci o navodima nemačkih medija

E. Božić Talijan

31. 08. 2023. u 12:25

NEMAČKI istražitelji više skoro da nemaju sumnji, napad na gasovod "Severni tok" izvršili su ukrajinski diverzanti. To je politički nezgodno saznanje za Berlin. Nema mnogo oštrih reakcija u Nemačkoj. Ovo navodi "Dojče vele", nakon što su tokom proteklog vikenda nedeljnik "Špigl" i javni servis ZDF objavili veliko istraživanje, prema kojem svi tragovi napada na gasovode "Severnog toka" vode do Ukrajine. Detonacije na dva kraka tog gasovoda u septembru prošle godine su faktički odsekle svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija povoljan ruski gas. Udar se desio nadomak danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ОДСЕЦАЊА БАЛКАНА ОД РУСКИХ ЕНЕРГЕНАТА: Српски стручњаци о наводима немачких медија

Foto N. Ž.

"Špigl" i ZDF otkrivaju da su obaveštajni podaci govorili i o planiranom udaru na "Turski tok" na dnu Crnog mora i ukazuju da je nejasno zašto planovi za tu diverziju nisu sprovedeni. Ovom trasom, putem kraka koji je poznat i pod nazivom "Balkanski tok", ruski gas preko Bugarske stiže u Srbiju i Mađarsku. Podsetimo, bilo je više pokušaja da se digne u vazduh deo "Turskog toka" na kopnu, ali su ruske službe osujetile te namere.

Stručnjak za energetsku bezbednost, profesor dr Mitar Kovač, ocenjuje da su navodi nemačkih medija o ukrajinskim diverzantima usmereni na brisanje odgovornosti NATO, pre svega njenih članica SAD i Velike Britanije, za napad na gasovode u Baltičkom moru. Nijedna mala zemlja, kako dodaje, nema mogućnosti da izvede takvu akciju. On smatra i da te zapadne zemlje nisu odustale od namere da Srbiju i ovaj deo Balkana i Evrope odvoje od ruskih energenata, ali da u aktuelnim okolnostima nije izvodljivo da miniraju crnomorski deo "Turskog toka". Prema njegovom mišljenju, realnije je da Bugarska pod pritiskom Zapada obustavi tranzit gasa preko svoje teritorije ka Srbiji i Mađarskoj i od takvog scenarija nam preti opasnost. On ističe da je deo strategije SAD i Velike Britanije da se prekine snabdevanje "Balkanskim tokom", odnosno "Turskim tokom".

- To je, pre svega, u cilju uspostavljanja tzv. gvozdene zavese prema Ruskoj Federaciji - objašnjava za "Novosti" Kovač. - Oni smatraju da sa završetkom ukrajinske krize treba da budu prekinute i sve energetske veze sa Rusijom. Verujem da je u tom paketu i "Balkanski tok", odnosno "Turski tok".

Prema njegovim rečima, svaka havarija na gasovodu na kopnenom delu lako je rešiva i brzo se otklanja, a cevovod koji se nalazi na dnu Crnog mora dobro se štiti i pod nadzorom je ruske flote.

- "Turski tok", pre svega Rusija i Turska, tretiraju kao objekat od strateškog značaja, i njihov trajan zadatak je da ga štite - ističe Kovač. - U tom smislu sarađuju i njihove vojske, obaveštajne i bezbednosne službe.

On ukazuje da ne mora da dođe do fizičke diverzije, jer snabdevanje može da se prekine i na drugi način.

- Srbiji veća opasnost preti od toga kako će se ponašati Bugarska - kaže Kovač. - Ona pod pritiskom zapadnih zemalja može da odluči da obustavi tranzit gasa preko svoje teritorije.

STRATEŠKI INTERES ZA SRBE I MAĐARE

BALKANSKI tok je od strateškog interesa i za Srbiju i za Mađarsku - ističe profesor dr Mitar Kovač. - Naša država preduzima adekvatne mere koje su u nadležnosti sistema bezbednosti da zaštiti gasovod od mogućih diverzija. To čine i sami Mađari u u političkom, obaveštajnom i bezbednosnom smislu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima