U OVOM SELU SE PROIZVODI ČAK 60 POSTO UKRASNIH SADNICA U SRBIJI: Postali su lideri i u izvozu najlepšeg cveća za balkone i bašte(FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 08. 2023. u 19:51

ČAK POLOVINA ukupnog izvoza ukrasnog sadnog materijala iz Srbije potekla je iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca.

У ОВОМ СЕЛУ СЕ ПРОИЗВОДИ ЧАК 60 ПОСТО УКРАСНИХ САДНИЦА У СРБИЈИ: Постали су лидери и у извозу најлепшег цвећа за балконе и баште(ФОТО)

Foto:GU Kruševac,FB

Ovo selo rekorder je proizvodnji sadnica za balkone i bašte i ima čak 97 rasadnika. Bezmalo se svaka treća kuća bavi proizvodnjom cveća, posebno četinara. Zato i ne čudi što je brojne posetioce privukao ovog vikenda 1. Festivala ukrasnog sadnog materijala u ovom mestu.

- Više od 60 posto proizvoda ukrasnog sadnog materijala koji se plasira u Srbiji dolazi iz Velikog Šiljegovca - napominje Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice.

Izvoz sadnog materijala iz Rasinskog okruga je prošle godine iznosio 14,7 miliona evra, što je uvećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 27 odsto. Prema podacima Regionalne privredne komore Kruševac, najveća tržišta cveća ovdašnjih proizvođača su evropske zemlje. Osim na tržište EU, izvozi se u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Uprkos nestabilnom vremeno ove godine, ovi cvećari ponovo u saksijama beleže odlične rezultate. Porodica Ignjatović u svom rasadniku proizvodi sadnice četinara, lišćara, kalema i druge forme sadnica.

- Tokom pandemije smo beležili veću potražnju za četinarima, mada je interesovanja bilo ima i za cvetnice – ispričala nam je Nadica Ignjatović iz rasadnika "Breza", gde stasava treća generacija neumornih proizvođača.

Milojevići su poznati po ukrasnoj flori.

- Najveća potražanja je u proleće,a posebno tokom 8.marta – predočava za „Novosti“ Zorica Milojević. - Četinari,lišćari i šiblje otporni su i na niske temperature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)