"HLADNJAČARI I NJIHOV LOBI SU MAFIJA" Dragiša koji proizvodi maline otkriva: U velikom smo problemu, uništavaju nas

Novosti online

21. 07. 2023. u 11:43

DRAGIŠA Terzić, čija se porodica već 40 godina bavi proizvodnjom malina, govorio je na TV Pink o problemima sa kojima se suočavaju malinari u Srbiji.

ХЛАДЊАЧАРИ И ЊИХОВ ЛОБИ СУ МАФИЈА Драгиша који производи малине открива: У великом смо проблему, уништавају нас

Foto D. Milovanović

- Proizvodimo 50 tona. To je nešto čime pokušavamo da se izborimo za egzistenciju naše porodice. Same prilike koje se dešavaju kod nas iz godine u godinu, to ne možete jednostavno da budete sigurni da ćete da nešto zaradite jer imate taj lobi hladnjačara koji sedne, dogovori se i krenu sa otkupnom cenom koja je niža od cene koštanja - kaže Terzić.

On je podsetio da je bio na čelu Unije malinara 2002, 2005, 2011. i da je tada bio prinuđen da blokira puteve na protestu malinara jer tadašnje ministarstvo, kako kaže, "nije imalo sluha da ih primi na sastanak". Na pitanje kakva je situacija sada kaže:

Foto: Printscreen/TV Pink

- Ove godine je ministarka poljoprivrede dolazila više puta u Arilje, Ivanjicu, pričala sa primarnim proizvođačima. Održan je niz sastanak na kom su bili predstavnici Udruženja i hladnjača. Ministarstvo je ove godine stvorilo novi ambijent. Omogućili su hladnjačarima kredite kako bi isplatili malinu od prošle godine. Mi zavisimo od hladnjačara i nama je dobro kad oni ne uspeju da se dogovore i sprovedu monopol.  U Srbiji jedan radnik koji bere malinu košta 6.000 dinara. Kod vas je na hrani, prenoćištu, 5.000 dinara je dnevnica i ovih 1.000 dinara ostalo. On može da ubere 40 kilograma - objašnjava Terzić.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

On dodaje da hladnjačari nemaju sluha za proizvođače malina i da im stvaraju probleme:

- Hladnjačari nemaju sluha, apelovao sam svih ovih godina na njih, ali ih interesuje samo profit u jednoj godini. Oni gledaju da unište nacionalni resurs. Hladnjačari sede na sastanku kod ministarke i kažu da ne žele da podignu cenu. To uništava 500.000 ljudi u Srbiji koji žive od malina. Nama hladnjačari odrede cene đubriva, doveli su seljaka u situaciju da zavise od njih. Imaju čitav lanac u svojim rukama.

- Politički nisam obojen, ali ministarstvo dođe na naš sastanak udruženja, to je za svako poštovanje. Hladnjačari i njihov lobi su mafija, ukinuće proizvodnju maline, ukinuće devizni priliv.

On je apelovao na Ministarstvo, na MUP da pokušaju da spreče, kako kaže, ovu hladnjačarsku mafiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

PISMENI ZADATAK O KOME PRIČA SRBIJA: Đak je odabrao da piše ovoj značajnoj ličnosti, evo koju ocenu je dobio