ZAOŠTRAVA SE INDUSTRIJSKI RAT AMERIKE I KINE: Vašington planira da ograniče Kini pristup uslugama u klaudu

P. Z. S. / rt.com

04. 07. 2023. u 19:28

VAŠINGTON se sprema da ograniči pristup Kini američkim uslugama računara u “oblaku” (Cloud), objavio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na svoje izvore.

ЗАОШТРАВА СЕ ИНДУСТРИЈСКИ РАТ АМЕРИКЕ И КИНЕ: Вашингтон планира да ограниче Кини приступ услугама у клауду

Foto Tanjug/AP


Planirano pravilo bi verovatno zahtevalo da američki provajderi usluga u klaudu kao što su Amazon i Majkrosoft zatraže dozvolu od vlade pre nego što kineskim kompanijama obezbede računarske usluge u “oblaku” koje koriste napredne čipove sa veštačkom inteligencijom, piše WSJ.

Bajdenova administracija navodno želi da zatvori rupu koja omogućava kineskim VI firmama da zaobiđu trenutna pravila kontrole izvoza čipova. Usluge u oblaku omogućavaju korisnicima da steknu moćne računarske mogućnosti bez kupovine napredne opreme – uključujući čipove – na kontrolnoj listi, objašnjava Wall Street Journal.

Očekuje se da će Ministarstvo trgovine SAD uvesti ograničenje u narednim nedeljama, dodaje se.

Vašington i Peking su bili umešani u spor oko poluprovodnika i drugih naprednih tehnologija.

Američka administracija je u oktobru objavila sveobuhvatan skup kontrole izvoza, koji je uključivao meru da se Kina odvoji od određenih poluprovodničkih čipova napravljenih bilo gde u svetu sa američkom opremom. Kina je SAD nazvala „tehnološkom hegemonijom“ i „velikim bezbednosnim rizikom“.

Ranije ove nedelje Kina je ograničila izvoz dva ključna metala koji se koriste u proizvodnji kompjuterskih čipova, da bi „zaštitila nacionalnu bezbednost i interese“. Od jula će biti potrebne posebne dozvole za izvoz galijuma i germanijuma iz Kine, najvećeg svetskog proizvođača retkih metala.

SAD su dom nekih od vodećih svetskih proizvođača poluprovodničkih čipova, kao što su Intel i Nvidia.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!