RUSIJA NAPUŠTA DOLAR I EVRO: Koristimo samo rublju i juan

Novosti online

22. 04. 2023. u 15:46

RUSIJA prelazi na nacionalne valute prilikom plaćanja energenata, postaju aktuelni juan i rublja, a evro i dolar će uskoro biti napušteni, rekao je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak u emisiji "Moskva, Kremlj. Putin" preneo je kanal "Rusija 1".

РУСИЈА НАПУШТА ДОЛАР И ЕВРО: Користимо само рубљу и јуан

Foto Shutterstock

Prema njegovim rečima trend dominantnijeg korišćenja dolara i evra se već promenio.

- Uzeli smo u obzir probleme sa kojima se suočavamo kada koristimo strane valute, i zato prelazimo samo na nacionalne, koristimo rublju i juan - rekao je Novak.

- Nastavićemo u ovom pravcu. Naše kolege iz Kine uveliko plaćaju gas samo u juanima, a delimično i naftu. Plaćaju i rubljama. Planiramo da unapredimo saradnju i da međusobna plaćanja budu samo u nacionalnim valutama - dodao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, postoji veliko interesovanje za kupovinu ruskih energenata, za šta je potrebno stvoriti mehanizme plaćanja.

Ranije je u intervjuu za TASS Novak rekao da će udeo transakcija u nacionalnim valutama nastaviti da raste, kao i trgovina juanima, indijskim rupijama, turskim lirama i ruskim rubljama. Takve transakcije su, prema njegovim rečima, već postale uobičajena praksa na tržištu.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku