„PRETNJA PO BEZBEDNOST“: Švedska odbila da dostavi Rusiji podatke o istrazi incidenta na gasovodu

Novosti onlajn

14. 03. 2023. u 11:45

ŠVEDSKO tužilaštvo je, prema objavljenim dokumentima, na zahtev Rusije za formiranje istražne grupe povodom eksplozije na gasovodima „Severni tok“, saopštilo da ne vidi interes u tome, izjavio je diplomatski izvor u Njujorku.

„ПРЕТЊА ПО БЕЗБЕДНОСТ“: Шведска одбила да достави Русији податке о истрази инцидента на гасоводу

Foto Tanjug/AP

Prema izvoru, ruski nadležni organi su na pitanja da li su sa mesta oštećenja gasovoda uklonjeni delovi cevovoda, da li je naložena istraga za utvrđivanje uzroka oštećenja, konkretno, u slučaju postojanja ostataka eksploziva na delovima gasovoda, kao i kakvi su zaključci na osnovu rezultata istrage doneti, dobili zvaničan odgovor, kojim je, zapravo, švedsko tužilaštvo odbilo da dostavi bilo kakve dokumente.

- Udovoljenje molbi Rusije može da ugrozi bezbednost naše države. Iz tog razloga priložene molbe se odbijaju - navodi se u odgovoru ministra pravde Švedske Gunara Stremera.

Diplomatski izvor je odgovor švedskog ministra prokomentarisao rečima:

- Time je očigledno, a sada i dokumentovano da su saopštenja Danske, Švedske i Nemačke da su navodno informisale rusku stranu o toku istrage netačne.

Prethodno je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski objavio da je Moskva prosledila Ujedinjenim nacijama kopiju prepiske sa Danskom, Švedskom i Nemačkom povodom istrage o terorističkim aktima na gasovodima „Severni tok“, a iz koje se vidi da te zemlje nisu informisale Moskvu o toku njihove istrage.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da je Savet bezbednosti UN dužan da pod hitno usvoji rezoluciju o formiranju nezavisne istražne komisije o eksplozijama na „Severnom toku“, s obzirom na to da je pronađen „predmet“ koji nije deo strukture gasovoda, ali bi mogao da bude deo eksplozivne naprave.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BUGARI ZA VOJNU NEUTRALNOST I PROTIV NATO: Bugarske i ruske zastave na protestima u Sofiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije