JEDNA DRŽAVA EU ZAOBILAZI SANKCIJE RUSIJI: Izdali više od 90 izuzeća kompanijama za slobodno poslovanje

Novosti online

26. 10. 2022. u 16:25

HOLANDSKA vlada dala je 91 dozvolu kojom se preduzeća u toj zemlji izuzimaju od primene sankcija EU Rusiji, izvestio je u ponedeljak RTL Nieuws, pozivajući se na državne institucije, prenosi RT.

ЈЕДНА ДРЖАВА ЕУ ЗАОБИЛАЗИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Издали више од 90 изузећа компанијама за слободно пословање

Foto: Profimedia

Prema pisanju tog medija, zvaničnici nisu otkrili imena kompanija koje su uključene, vrednost transakcija koje su izuzete, kao ni poslovne sektore o kojima je reč.

U izveštaju se navodi da je uprkos zabrani EU da brodovi pod ruskom zastavom isplove iz evropskih luka, holandsko ministarstvo za infrastrukturu i vodoprivredu izdalo izuzeće kako bi 34 broda mogla da pristupe nacionalnim lukama. Oni su to opravdali rekavši da su brodovi prevozili važan teret poput aluminijuma i hrane.

U međuvremenu, Ministarstvo ekonomije i klime izdalo je 25 dozvola holandskim kompanijama kako bi mogle da rade sa bivšim podružnicama Gasproma. Dozvole su takođe izdate na "humanitarnim osnovama" za saradnju između Rusije i EU u "građanskim stvarima", kao i za plaćanje iz Rusije u "diplomatske" svrhe.

Ministarstvo finansija te zemlje odobrilo je 13 dodatnih izuzeća vezanih za zamrznutu imovinu ili robu koja potpada pod sankcije.

Podsetimo, EU je usvojila osam rundi sankcija Rusiji kao odgovor na sukob u Ukrajini, uključujući zamrzavanje imovine, ograničenja finansijskom sektoru zemlje, trgovinski embargo, kao i mere usmerene na pojedince i državne kompanije.

BONUS VIDEO

PETROVA GORA JE VELIKA GROBNICA SRBA: Sa Brankom Gvozdenovićem na planini prepunoj ustaških žrtava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!