KAMATA DOGURALA DO 4 ODSTO: Izvršni odbor Narodne banke Srbije i sedmi put podigao referentnu stopu, da obuzda inflaciju

B. Ca.

07. 10. 2022. u 08:24

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za još pola procenta.

КАМАТА ДОГУРАЛА ДО 4 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије и седми пут подигао референтну стопу, да обузда инфлацију

Foto M. Anđela

Tako je sada, posle sedmog uzastopnog povećanja dogurala do četiri odsto. U istoj meri, za 50 baznih poena, podignuta je i stopa na depozitne olakšice na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet procenata.

Kako u centralnoj banci objašnjavaju ovu odluku, pooštravanje monetarnih uslova je odgovor na rast uvozne inflacije i uslove globalnih, troškovnih pritisaka koji ne jenjavaju. Objašnjavaju da time nastoje da ograniče inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja.

- Postepeno, ali kontinuirano pooštravamo monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine, vodeći pritom računa i o rastu privredne aktivnosti - kažu u NBS.

- Referentna kamatna stopa je od aprila ove godine povećana za ukupno 300 baznih poena. Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, održavamo relativnu stabilnost kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene.

U IO NBS veruju da je vrhunac međugodišnje inflacije dostignut u septembru i da bi krajem godine ona trebalo da bude na nižem nivou od trenutnog. Povratak u granice cilja očekuje se do kraja perioda projekcije.

- Znatan rast cena energenata na svetskom tržištu i relativno visoka uvozna inflacija, uz efekte suše na domaćem tržištu i u većem delu Evrope, koji se odražavaju na dalji rast cena hrane, za posledicu ima nastavak rasta inflacije u Srbiji - objašnjavaju u NBS.

- Međugodišnja inflacija u Srbiji je u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je oko 70 procenata posledica rasta cena hrane i energenata.

Poručuju da će na inflatorne pritiske delovati i dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, kao i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

USPORAVA PRIVREDA

OČEKUJEMO da će u ostatku ove i početkom naredne godine usporiti i domaća privredna aktivnost - objašnjava IO NBS.

- U prvoj polovini ove godine stopa rasta BDP Srbije iznosila je 4,1 odsto međugodišnje, a na nivou godine IO projektuje da će se kretati u rasponu 3,5-4,5 odsto, ali uz rizike koji su izraženiji naniže po osnovu mogućeg nižeg od očekivanog privrednog rasta zone evra i naših drugih važnih trgovinskih partnera, kao i nepovoljnije domaće poljoprivredne sezone.

ZAOŠTRAVA I SVET

EVROPSKA centralna banka se u septembru odlučila za najveće povećanje svoje osnovne kamatne stope ikada - 75 baznih poena, a slično povećanje očekuje se i u oktobru - kažu u NBS.

- U istoj meri osnovne kamatne stope je povećao i Sistem federalnih rezervi.

Nastavak pooštravanja monetarne politike očekuje se i u narednom periodu jer, prema očekivanjima, inflacija u evrozoni i Sjedinjenim Američkim Državama ne bi trebalo da se vrati u granice cilja pre 2024.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna