RUSIJA PRONAŠLA ALTERNATIVU: EU preti sankcijama, ali Moskva se okrenula novom partneru

Novosti online

04. 10. 2022. u 07:25

INDIJSKI uvoz ruske nafte porastao je u septembru za više od 18 odsto i time je Rusija postala drugi najveći snabdevač energentima te južnoazijske republike. Ovo je u utorak objavio "Ekonomik tajms", pozivajući se na kompaniju za praćenje tereta Vorteka.

РУСИЈА ПРОНАШЛА АЛТЕРНАТИВУ: ЕУ прети санкцијама, али Москва се окренула новом партнеру

Foto Shutterstock

Prema ovim podacima, Rusija je postala druga posle Saudijske Arabije po količinama nafte koja se isporučuje Indiji. Indijske rafinerije nafte su prošlog meseca uvozile 879 hiljada barela goriva dnevno. Tako je rast kupovine ruske nafte iz Nju Delhija iznosio 18,5%.

Eksperti lista su primetili da bi Indija mogla kupiti više ruske nafte u tekućem kvartalu zbog sezonskog rasta domaće tražnje. Pored toga, ruski udeo na indijskom tržištu sirove nafte mogao bi da nastavi da raste ako Evropska unija održi obećanje da će zabraniti uvoz ruske nafte od decembra, naveli su stručnjaci.

Indija obezbeđuje 85% svojih potreba za energijom kroz uvoz. U 2021. godini glavni dobavljači ove sirovine za republiku bili su Irak i Saudijska Arabija, Rusija je bila na devetom mestu po snabdevanju.


BONUS VIDEO: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba