SVAKI DRUGI DOBIJA POSAO U IT INDUSTRIJI: Ana Brnabić na konferenciji o primeni digitalnih rešenja

S. B.

04. 10. 2022. u 09:23

U PROTEKLIH godinu dana svako drugo novo radno mesto u Srbiji otvoreno je u informacionim tehnologijama.

СВАКИ ДРУГИ ДОБИЈА ПОСАО У ИТ ИНДУСТРИЈИ: Ана Брнабић на конференцији о примени дигиталних решења

Foto Tanjug

Ovo je juče otkrila premijerka Ana Brnabić na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama. Ona je rekla da će Vlada Srbije nastaviti da insistira na digitalnoj transformaciji privrede, a prioritet će biti - primena veštačke inteligencije.

Izvoz ovog sektora će, prema njenim rečima, ove godine premašiti dve i po milijarde evra. Pri tome bi, uverena je premijerka, izvoz ove grane mogao bi da premaši uvoz za više od milijardu i po evra.

- Primena veštačke inteligencije izuzetno je značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti - rekla je premijerka Brnabić.

- Prioritet će biti primena veštačke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti. Naši dalji izvori rasta mogu biti ili brzi rast produktivnositi ili uvoz radne snage.

Produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

Upotrebu veštačke inteligencije ne dovodi u pitanje ni predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. On veruje da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga.

ZVANIČAN BROJ ZAPOSLENIH

PREMA poslednjim podacima statistike u drugom kvartalu 2022. ukupan broj zaposlenih je iznosio 2.304.656. U odnosu na drugi kvartal 2021. godine, ukupan broj zaposlenih je veći za 34.262 ljudi, odnosno za 1,5 odsto. U odnosu na prethodni kvartal, ukupan broj zaposlenih je veći za 20.370.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista