OGREV "UPALIO" KUĆNE BUDŽETE: Potražnja ove godine prevazišla sva očekivanja

E. B. TALIJAN

23. 05. 2022. u 10:00

NA stovarištima u Srbiji nema dovoljno peleta i uglja, a cene ogreva rastu iz meseca u mesec. Ovaj ekološki energent u nabavci je sada gotovo 100 odsto skuplji nego lane u ovo vreme. U maloprodaji tona peleta sada košta od 37.000 do 42.000 dinara i ne zna se na kom nivou će se zaustaviti. Iz "Srbijašuma" poručuju da su spremni da podmire sve potrebe građana i ističu da su cene peleta apsolutno neopravdane. S druge strane, proizvođači tvrde da su ove ocene javnog preduzeća netačne.

ОГРЕВ УПАЛИО КУЋНЕ БУЏЕТЕ: Потражња ове године превазишла сва очекивања

Foto N. Skenderija

Građani su zabrinuti zbog krize i rasta cena ogreva koje gura rat u Ukrajini, pa su krenuli ranije u nabavku. Potražnja, koja prethodnih godina u maju nije bila ovako velika, dodatno utiče na poskupljenje. Kubni metar drva košta 8.000, presečena su oko 9.000, a iseckana i spakovana 11.000 dinara. Cena uglja koji je dostupan na tržištu kreće se od 10.000 do 23.000 dinara po toni. I ova dva energenta su sada skuplja od 30 do 50 odsto. Loša vest za građane je i što stovarišta više ne prodaju ogrev na rate. Kako kažu, ne mogu da uzimaju novac unapred, kada su neizvesni i isporuka i cena.

Popularno ekološko gorivo je zateglo odnose između domaćih proizvođača peleta i JP "Srbijašume" od koga nabavljaju sirovinu. U nastojanju da se razreše sporenja, ove dve strane već su imale razgovor u Vladi Srbije, a trebalo bi ponovo da se sastanu danas. Premijerka Ana Brnabić saopštila je nedavno da se "Srbijašume" sada tretiraju kao energetsko preduzeće, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni, jer ga potrošači sve više koriste. V.d. generalnog direktora tog javnog preduzeća Igor Braunović ističe da su za osam godina u "Srbijašumama" cene povećane svega pet posto.

- Neopravdano su skočile cene ogreva - rekao je Braunović za RTS. - Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8.000, ali tu su prevoz i druge stvari koje utiču. Cena peleta, koja ide i do 40.000 dinara, apsolutno je neopravdana, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu iz "Srbijašuma" košta maksimalno 8.000 dinara. "Srbijašume" su sa svojom sirovinom u stanju da podmire, preko proizvođača peleta, 110.000 korisnika, a u Srbiji ih sada ima 100.000.

Grupa proizvođača peleta, u razgovoru za "Novosti", ističe da tvrdnje direktora Braunovića nisu tačne ali, kako kažu, ne žele preko medija da se prepucavaju, već očekuju da će se sve razjasniti na sastanku u vladi. U saopštenju Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije ističe se da su "Srbijašume" za prvih pet meseci isporučile samo 40 odsto ugovorenih količina. Nepoštovanje ugovora dovelo je i do nestašice i do značajnog rasta cena sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora, piše u saopštenju.

Dok čekaju rasplet ove situacije, potrošače na stovarištima svakog meseca dočeka nova cena. Kako objašnjava Tanja Aprcović, sa jednog od najvećih beogradskih stovarišta, pelet sada u nabavci košta 300 evra po toni plus prevoz, a lane u ovo vreme je bio 160 evra.

- Trenutno imamo bosanski pelet koji košta 37.300 i ukrajinski koji je vrhunskog kvaliteta od 42.000 dinara - kaže Aprcovićeva. - Potražnja je sada izuzetno velika, a prethodnih godina je to bilo tek od juna, jula... Građani žure da nabave ogrev što pre jer strahuju od još viših cena.

KOD NIŠLIJA "LUDILO"

NA niškim stovarištima ocenjuju da je loša situacija jer nema dovoljno peleta i uglja.

- To je potpuno ludilo, cene stalno rastu - kaže nam vlasnica jednog stovarišta. - Sve što stigne prodamo. Tona jeftinijeg peleta je 39.000 dinara. Ni uglja nema dovoljno. U "Kolubari" ima problema, a sada i ova situacija u rudniku "Soko". Zato nabavljamo sušeni drveni ugalj iz Obilića i tona košta 10.000 dinara, a mrki iz Štavlja i Bosne. Cena tog kvalitetnijeg se kreće od 17.000 do 23.000 dinara.

I PREVOZ I UGALj KOŠTAJU VIŠE

BEOGRAĐANIN Jovan Stević kaže da je jedva uspeo da nabavi ugalj.

- U aprilu smo platili 16.000 po toni sa prevozom sušeni "obilić", što je 2.000 dinara više nego prošle godine - ističe Stević. - Čim smo ga nabavili, pokušala je i naša komšinica na istom stovarištu, ali više ga nije bilo.

Milan Đukić iz Obrenovca ukazuje da je sada poskupeo i prevoz i ugalj. On kaže da još nije kupio ovaj ogrev i da ne zna gde će da ga nabavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024