NIŽE DEVIZNE REZERVE Centralna banka očuvala stabilnost

B. Ca.

11. 05. 2022. u 20:40

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su više od 14,1 milijardi evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca.

НИЖЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ Централна банка очувала стабилност

Foot: Novosti

Neto devizne rezerve - devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima na kraju aprila iznosile su oko 11,5 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu. Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve, kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita, ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima.

Kako u NBS kažu, neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu.

- Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega našem odgovornom ponašanju  - kažu u Centralnoj banci. - Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 procenata . Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.270 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)