KATANAC ZBOG ZIDANJA KURSA: U pojačanim kontrolama NBS zatvoreno 87 menjačnica

B. Ca.

18. 03. 2022. u 06:45

NARODNA banka Srbije je zatvorila 87 menjačnica u Srbiji zbog utvrđenih nepravilnosti u radu. Ova menjačka mesta biće pod ključem do 30 dana.

КАТАНАЦ ЗБОГ ЗИДАЊА КУРСА: У појачаним контролама НБС затворено 87 мењачница

Foto Z. Jovanović

Intenzivna kontrola NBS započela je pre desetak dana, pre svega zbog brojnih žalbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS prema kojima prodajni za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni - niži za više od 1,25 procenata.

Prema rečima Bojana Terzića, generalnog direktora Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS, utvrđene su brojne nepravilnosti, ne samo u vezi sa rasponom kursa. Među njima su otkup i prodaje efektive van radnog vremena, neusaglašenost odnosa efektive i dinara, a bilo je, kako kaže, i osoba koje nisu imale sertifikat za rad u menjačnicama.

- Sve je to uslovilo da smo zatvorili oko 90 menjačkih mesta u Beogradu i Novom Sadu na period od 30 dana - rekao je Terzić. - Narodna banka Srbije nastaviće intenzivnu kontrolu i u narednom periodu. Propisi su jasni, moraju da se primenjuju i zakon važi za sve.

Poslednjih dana, kako Terzić kaže, tražnja za stranom valutom se smanjila drastično. Gotovo 20 puta. Umesto 38 miliona evra dnevno, koliko se kupovalo u periodu najveće navale na menjačnice, trenutni promet je ispod četiri miliona evra dnevno.

- Poručio bih građanima da ne kupuju evre, jer ne postoji problem sa kursom - kaže Terzić.

- Odnos evra i dinara je stabilan. Ne bi trebalo da građani dovode sebe u situaciju da posle te evre prebacuju u dinare i da na tim transakcijama gube. Osim toga, trenutno je najveća inflacija u evrozoni za poslednjih nekolio decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku