IMA ZALIHA I ZA JAČU KRIZU: Ministar finansija i guvernerka na otvaranju Kopaonik biznis foruma

E. B. TALIJAN

07. 03. 2022. u 22:32

ROBNE rezerve naše zemlje su pune, obezbeđene su zalihe svega što je potrebno. Imamo jake i stabilne finansije i možemo da nabavimo sve što je neophodno i ukoliko dođe do još gore krize.

ИМА ЗАЛИХА И ЗА ЈАЧУ КРИЗУ: Министар финансија и гувернерка на отварању Копаоник бизнис форума

Foto Tanjug

Ovo je u ponedeljak na otvaranju Kopaonik biznis foruma poručio ministar finansija Siniša Mali, ističući da teret preuzima država i da će to nastaviti da čini.

On je podsetio na mere Vlade usmerene na zaštitu građana i prirede. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da ta insitucija bez oklevanja štiti interese građana, privrede i bankarskog sektora, što je pokazala i brzim reagovanjem u slučaju Zberbanke.

- Zamrzli smo cene goriva, namirnica, nema povećanja cene struje - istakao je Mali. - Kurs je i dalje stabilan i država ne dozvoljava da se prelije na privredu. Ovu krizu nismo izabrali mi, uvezli smo je spolja. Posle pandemije, krenula je energetska kriza, posledično je usledila inflacija, a onda i konflikt u Ukrajini. On je podsetio da su tri paketa državne pomoći građanima i privredi iznosila ukkupno 8,8 milijardi evra, što je 18,2 odsto BDP. Srbija u poslednje dve godine, u vreme najveće ekonomske krize, kako navodi, napreduje.

- Kumulativno u 2020. i 2021. naša zemlja imala je najveći rast BDP-a u Evropi - naglasio je Mali. - Sačuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete, nije bilo masovnog otpuštanja radnika, povećali smo plate i penzije. Nismo odustali od ulaganja 14 milijardi u kapitalne projekte koje predviđa program Srbija 2025.

On je naglasio da je fokus na pronatalitetnoj politici i da je pokazana briga za mlade ljude. Govoreći o globalnoj situaciji, rekao je da niko ne zna šta će se sve dešavati i ukazao na rekordne cene koje dostižu energenti. Gas je u ponedeljak na svetskim berzama prešao 3.600 dolara za 1.000 kubika, a ugalj je 75 odsto skuplji. On ističe da država ima čime da reaguje i da će preuzeti teret svake buduće krize.

- Srbija je u 2021. imala rast BDP od 7,4 odsto, dok je u poslednjih deset godina ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika od 65 odsto - kazao je Mali. - Uspeli smo da održimo stabilnost. U ovom trenutku, uz izdvajanja pomoći od 8,8 milijardi, nama je sada javni dug 51,4 odsto BDP-a.

On je istakao da se nastavlja ulaganje u infrastrukturu. U četvrtak će, kako navodi, na Vladi biti odluka za potpisivanje ugovora za gradnju novog mosta u Novom Sadu, a gradiće se i obilaznice u Valjevu i Svilajncu. On je najavio da se uskoro završava i fabrika vakcina.

Narodna banka Srbije, kako navodi guvernerka Tabaković, u slučaju Zberbanke prva je reagovala u regionu.

- Odgovorno i spremno smo reagovali da sačuvamo poverenje u bankarski sektor, fanansijsku stabilnost i da zaštitimo interese građana, privrede i vlasnika - istakla je Tabakovićeva. - U najkraćem roku smo sproveli sve aktivnosti i Zberbanka je postala deo jake domaće AIK banke. Tako je kvalitetna banka sa 1,5 milijardi evra bilansne aktive, 180.000 klijenata i četiri odsto tržišnog učešća nastavila uspešno da posluje u Srbiji.

CILj PLATA OD 1.000 I PENZIJA OD 500 EVRA

DRŽAVA ostaje posvećena poboljšanju životnog standarda, a cilj je da se dostigne prosečna plata od 1.000 i penzija od 500 evra do 2026. godine, rekao je ministar Siniša Mali. - U decembru je prosečna plata bila 635 evra, a to je u odnosu na 2020. nominalni rast 12,9 odsto, a realni 4,6 procenata - naveo je Mali. - Srbija je ostvarila rekordnih 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija. Više od 90 investitora je najavilo ulaganje u Srbiju, a to će biti još 37.000 novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!