ČADEŽ: Veoma važna predstojeća poseta Markusa Zedera Srbiji

Novosti online

13. 03. 2024. u 16:41

PREDSEDNIK Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je za našu zemlju veoma važna predstojeća poseta prvog čoveka Bavarske Markusa Zedera, koja se očekuje 15. marta, jer je ta nemačka pokrajina strateški ekonomski i politički partner Srbije.

ЧАДЕЖ: Веома важна предстојећа посета Маркуса Зедера Србији

Foto: PKS

-Činjenica je da se ova poseta realizuje nepunih mesec dana otkada se predsednik Vučić susreo sa (predsednikom Vlade Bavarske) Markusom Zederom u Minhenu, u okviru konferencije o bezbednosti. I evo već nam dolazi, tada ga predsednik Vučić pozivao u posetu i zaista je velika stvar da političar takvog kalibra dolazi u Srbiju. Ali ne samo to, Bavarska je za Srbiju zaista strateški partner, rekao je Čadež za Tanjug.

Istakao je da Srbija, kada pogledamo brojke, od svih 16 pokrajna u Nemačkoj sa Bavarskom ima najveću robnu razmenu i dodao da su neki od najvećih investitora kod nas upravo iz Bavarske, poput Siemensa, Milbauera, Brosea i drugih.

To su sve ogromne kompanije koje u Srbiji prave visokotehnološke proizvode i imaju razvojno - istraživačke centre koje se bavi i razvojem inovacija u našoj zemlji.

Srbija i Bavarska imaju robnu razmenu vrednu oko 1,5 milijardi evra, naglasio je Čadež i dodao da je 870,75 miliona evra naš izvoz u Bavarsku.

Suficit Srbije je oko 250 miliona evra, a od 2018. do 2023. ta razmena je povećana za 66,6 odsto.

-Dakle, poslovno, ekonomski, ali i politički, Bavarska je veoma važna za Srbiju i želimo još više to da unapredimo. Posebno bih naglasio da je upravo tim gospodina Zedera veoma pozitivno uticao na dovođenje nekih od investitora. Najsvežiji primer jeste MTU, fabrika koja proizvodi motore za avione i koja je jedna od najboljih na svetu, naveo je Čadež i dodao da je Srbiji potrebno još takvih kompanija.

To je, kako je rekao, naročito sada potrebno kada se Nemačka suočava sa brojnim izazovima, političkim i ekonomskim.

Foto: EPA

Markus Zeder

-Jer treba imati u vidu da je važno da negujemo i produbljujemo odnose sa jakim političarima i jakim pokretima. Bavarska je po tome, što se Srbije tiče, najzanimljivija i najvažnija. I zbog toga je ova poseta tako važna. Markus Zeder je zaista političar velikog kalibra i neko ko možda preuzima posle i neke druge funkcije na saveznom nivou i ko za to ima kapacitete. A na nama je da gradimo dobre odnose i gledamo u budućnost. I mislim da je upravo to razlog zašto ova poseta dolazi ovako brzo, rekao je Čadež.

Takođe, napominje da je Zeder prepoznao činjenicu da je predsednik Vučić u poslednjih 10 godina ekonomsku politiku postavio kao prioritet i oživljavanje ekonomije zemlje, ali i ekonomsko partnerstvo sa Nemačkom i sa nemačkim kompanijama, što se vidi i iz rezultata.

-U Srbiji po broju investicija i zaposlenih nemačke kompanije su na prvom mestu. Naš najvažniji deo spoljne trgovine i izvoza ide u Nemačku. To ljudi u Nemačkoj vide, kao i Markus Zeder, rekao je Čadež.

Dodaje da Zeder dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je reč o prijateljskoj poseti tokom koje će se najviše pažnje posvetiti upravo ekonomiji i tome kako da poboljšamo saradnju sa Bavarskom i kako da dovedemo još dobrih bavarskih kompanija u Srbiju.

On je rekao za Tanjug da bavarske kompanije stalno učestvuju u "InterConnect" danima koje Privredna komora Srbije organizuje za pronalaženje poslovnih partnera za međunarodne dobavljačke lance.

-To je veoma bitno i na prošlom Interkonektu smo imali kompaniju Celonis, koja je jedna fenomenalna inovativna kompanija iz Bavarske. U aprilu ćemo imati novi Interkonekt dan i očekujemo jako dobre kompanije iz Bavarske koje traže partnere u Srbiji, naveo je Čadež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!