VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA POSLALA U SVET NAJPOZITIVNIJU SLIKU: Region vina, saradnje i kreativnosti

Novosti onlajn

23. 11. 2023. u 10:00

DRUGI regionalni sajam vina, hrane, i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana” premašio je sva očekivanja kako u pogledu broja izlagača, profesionalnih kupaca, poslovnih susreta privrednika, tako i posetilaca, ljubitelja vina koji su pohrlili pod kupole Beogradskog sajma kako bi probali i kupili omiljene i nove vrste vina.

ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА ПОСЛАЛА У СВЕТ НАЈПОЗИТИВНИЈУ СЛИКУ: Регион вина, сарадње и креативности

Foto: PKS

Iz Beograda je tokom trajanja manifestacije od 16. do 19. novembra poslata lepa slika i poruka da je Zapadni Balkan region saradnje, razumevanja, kreativnosti i inovacija, ali i budućnost svetskog vina. „Vinska vizija Otvorenog Balkana” za samo dve godine, brojke to potvrđuju, svrstala se među vodeće evropske i svetske smotre vinara.   

- Ovaj regionalni sajam savršena je prilika za vinarije i destilerije da se predstave mnogobrojnim domaćim i inostranim posetiocima i obezbede ulaznicu za nova tržišta. Privredna komora Srbije (PKS) organizovala je dolazak na sajam najznačajnijih profesionalnih kupaca vina i žestokih alkoholnih pića iz celog sveta od distributera i uvoznika, preko velikih trgovaca do maloprodajnih specijalizovanih lanaca, HORECA sektora, Master of Wine - ističe Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS.

Poseban kvalitet ovogodišnjeg sajma, po njegovim rečima, jeste bogat biznis program, B2B susreti, a očekuje se da će se vrednost sklopljenih poslova meriti u milionima evra. Vinarije Otvorenog Balkana pokazale su i dokazale kvalitet vina koji može da se meri sa najboljim evropskim vinima, što su prepoznali i profesionalni kupci iz celog sveta.

- Uspeh ’Vinske vizije Otvorenog Balkana’ značajan je ne samo za promociju Otvorenog Balkana kao vinske, turističke i gastronomske destinacije, već i kao regiona uspeha, zajedničkih projekata i nove evropske poslovne destinacije koja ima šta da ponudi. Samo zajedno možemo da ostvarimo novi veći izvoz, kao i da širimo prostor za razmenu znanja, ideja, tehnologija - poručuje predstavnik PKS.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta ne krije zadovoljstvo i ocenjuje da je ovogodišnji Sajam vina, hrane i turizma bio iznad očekivanja, kao i da su predstavljena izuzetno kvalitetna vina  Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

- Od 800 etiketa koje su bile na takmičenju, izdvojili smo 545, što nam govori da vina Balkana imaju vrhunski kvalitet i da će biti veoma tražena. O tome su govorili eminentni ocenjivači i stručnjaci među najboljima u svetu. Pokazali smo da na Balkanu, a posebno u Srbiji, imamo vina za velike događaje. Pobedila su vina iz Srbije Erdevik, iz Makedonije Tikveš, a iz Albanije Duka. Ceo region napreduje u kvalitetu i sadi se mnogo vinograda - ističe Rajta.

Sajam je okupio oko 600 izlagača i više od 450 profesionalnih kupaca iz celoga sveta, sa svih kontinenata, održan je rekordan broj bilateralnih sastanaka, a prve analize govore da je većina vinara napravila dobar posao. 

Najveći evropski i svetski kupci, poput norveškog Vinmonopoleta, britanskog Novel Wines-a, zatim United Stars Corporation Group iz Kanade, Merit Importadora iz Brazila i drugi bili su na „Vinskoj viziji Otvorenog Balkana“.  

Na sajmu su bila i najveća svetska imena kada je u pitanju ocenjivanje vina, poput čuvenog specijalizovanog magazina posvećenog vinu i svojevrsne rejting agencije „Falstaf“, zatim somelijeri, a kao prateće manifestacije organizovane su izložbe hrane, začina, gastronomska takmičenja i predstavljanje turističkog potencijala.   

Na sajmu su se predstavili i proizvođači rakije koji su takođe imali dobre poslovne sastanke i kontakte.

Drugi međunarodni sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, organizovan je pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a zatvoren je svečanom dodelom nagrada Food Vision festivala najboljim kuvarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu