ČADEŽ: Dobri odnosi Srbije i Mađarske temelj za još snažniju privrednu saradnju

Novosti online

10. 05. 2023. u 16:09

SRBIJA i Mađarska neguju dobrosusedske odnose praveći klimu koja nikada nije bila bolja kada je reč o političkim odnosima i zajedničkim projektima i imamo odlične temelje za još bolju privrednu, trgovinsku i investicionu saradnju, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

ЧАДЕЖ: Добри односи Србије и Мађарске темељ за још снажнију привредну сарадњу

Foto: Nikola Đorđević

Čadež je na „Srpsko-mađarskom poslovnom forumu“, koji je danas održan u PKS u sklopu Trinaestog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, istakao da je u teškim trenucima potrebno imati prijatelje i dobre susede i raditi na otklanjanju svih barijera i povezivanju tržišta unutar regiona, kao i približavanju ekonomija Zapadnog Balkana evropskom tržištu.

Poslovni forum u Privrednoj komori Srbije počeo je minutom ćutanja za žrtve tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca.

- Zajednički infrastrukturni projekti, energetski i saobraćajni, veoma su važni jer će omogućiti snabdevanje energentima građana i privrede i veću energetsku sigurnost i bolje saobraćajno povezivanje - rekao je Čadež.

Foto: Nikola Đorđević

Predsednik PKS je ukazao da je Mađarska naša kapija ka evropskom tržištu i da je važno obezbediti više „zelenih koridora“ na graničnim prelazima dve zemlje kako bi se privrednicima omogućili niži troškovi poslovanja.

- To je zaista nešto što jeste presudno za našu ekonomiju. Postoji veliki prostor za ulaganja i saradnju naših kompanija, kao što su sektor poljoprivrede, prerađivačka industrija, zaštita životne sredine, industrija otpadnih voda... - naveo je Čadež.

Foto: Nikola Đorđević

Zahvalio je Mađarskoj na pomoći Srbiji i regionu u procesu evropskih integracija i zalaganju da EU obezbedi sredstva za izgradnju infrastrukture u našoj zemlji i Istočnoj Evropi. Pozvao je Mađarsku da podrži inicijativu poslovne zajednice Zapadnog Balkana da region i Srbija budu viđeni kao član jedinstvenog tržišta i da se u narednom periodu organizuje sednica saveta „Otvorenog Balkana“ u Budimpešti.

Srpsko-mađarski poslovni forum danas je okupio 120 učesnika iz više od 70 mađarskih i srpskih kompanija. Nakon plenarnog dela Foruma održani su bilateralni razgovori srpskih i mađaraskih kompanija iz sektora građevine, metalske industrije, IKT-a, kompanija koje se bave tretmanom voda, otpadom, reciklažom i kompostiranjem, kao i sastanci predstavnika kompanija dve zemlje iz oblasti energetike, farmacije i zdravstvene industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)