Čuvari pismenosti i tradicije srpskog jezika

Novosti online

12. 04. 2023. u 13:02

IZDAVAČKA kuća Klett prijavila se za Nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ projektom “Čitalački maraton” koji već sedmu godinu zaredom podržava čitanje, negovanje srpske književnosti kod učenika osnovnoškolskog uzrasta, afirmiše domaće pisce i pruža podsticaj nastavnicima srpskog jezika.

Чувари писмености и традиције српског језика

Foto: PKS

Svake godine, u okviru ovog projekta, u kome učestvuje više od 2000 učenika, organizovanih u oko 2500 čitalačkih klubova širom Srbije, raspisuje se konkurs za najbolji neobjavljeni roman za decu uzrasta od 11 do 14 godina.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti i Petar Arbutina, književni kritičar, najpre odabira najbolje rukopise i prosleđuje ih Glavnom žiriju sastavljenom od 150 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, a oni imaju zadatak da izaberu najbolji i rangiraju ostala četiri rukopisa.

Najboljih pet romana se objavljuje, dok pobednički roman dobija nagradu od 500.000 dinara i štampanje u tiražu od 20.000 primeraka koji se poklanjaju svim članovima čitalačkih klubova.

U ovoj izdavačkoj kući ističu da se ovim projektom podstiče čitanje, tolerancija i razvoj pismenosti kod učenika.

- Čitalački maraton je potpuno inovativan i autentičan projekat. Dakle, ne samo što se objavljuju romani za učenike od 5. do 8. razreda, nego se promoviše čitanje, promoviše se funkcionalna pismenost, kritičko mišljenje, tolerancija, poštovanje drugog, timski rad, osnaživanje - kaže Dragana Ćećez Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti i član Stručnog žirija „Čitalačkog maratona“.  Dodaje da svi nastavnici srpskog jezika u osnovnim školama u Srbiji dobijaju poziv da organizuju Čitalačke klubove i prijave svoje učenike.

U okviru Čitalačkih klubova organizuje se pet radionica na kojima se obrađuje pet pobedničkih romana.  Da bi se priča nastavila i likovi iz romana obrađivali, osmislili smo detaljno didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg nastavnici i deca detaljno obrađuju temu iz svakog romana. Nakon svake održane radionice nastavnici šalju izveštaj o uspešnosti realizacije aktivnosti i ciljeva objašnjava Iljukić.

Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće „Klett“ističe da „ Čitalački maraton“, sa jedne strane, pruža podršku domaćim autorima i piscima da pišu za decu uzrasta između 10 i 14 godina, dok sa druge strane podstiče decu od petog do osmog razreda da čitaju više i da razgovaraju sa svojim nastavnicima o pročitanim romanima. 

- Izdavačka kuća Klett postavlja standarde kada se govori o novim trendovima u obrazovanju i podizanju standarda kvaliteta udžbenika. Bavimo se izdavanjem školskih udžbenika više od 18 godina, a poslednjih pet godina izuzetno smo posvećeni i razvoju digitalizacije obrazovanja - objašnjava Orlić i ističe da je do sada u saradnji sa više od 1.000 domaćih autora iz različitih oblasti, izdato blizu 2.000 udžbenika za osnovnu i srednju školu, a osim kvalitetnih štampanih školskih knjiga, lektira, zbirki za polaganje mature i drugih neudžbeničkih izdanja, izdavačka kuća Klett od 2017. godine priprema i savremene, interaktivne digitalne udžbenike i na taj način uvodi inovativne pristupe i metode u nastavu ističe Orlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)