MINISTARKA TANASKOVIĆ: E-agrar startuje početkom proleća

Piše: Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

28. 12. 2022. u 11:17

BUDžET Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu je rekordan i iznosi gotovo 80 milijardi dinara, a naš prioritet u sledećoj godini biće digitalizacija u agraru i edukacija naših poljoprivrednika kako bi mogli da iskoriste sve mogućnosti i što brže i jednostavnije dođu do sredstava za koja se država svesrdno bori da im obezbedi.

МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ: Е-аграр стартује почетком пролећа

Jelena Tanasković

To se odnosi kako na mere nacionalnog budžeta, tako i IPARD program i aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Svetska banka i Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC).

Prvi, ali i najvažniji stepenik ka tom našem cilju je uvođenje digitalne platforme eAgrar, a sistem će biti pušten u rad početkom drugog kvartala 2023. godine.

E-agrar će omogućiti elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava, elektronsko podnošenje zahteva za podsticaje, efikasniju obradu i kontrolu zahteva, bez suvišnih papira i odlazaka na šaltere, kao i adekvatno planiranje mera podrške. Svi zahtevi koji se prime u toku godine u istoj godini će biti i isplaćeni. 

U narednoj godini planiramo i da definišemo nove kriterijume za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bismo dodatno poveli računa i na pravi način pomogli određenim kategorijama proizvođača, a posebno ženama i mladima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Mladi poljoprivrednici su pored žena,  kategorija kojoj se posvećuje posebna pažnja i u okviru IPARD programa. Primera radi, u narednom IPARD III programskom ciklusu mladi će moći da računaju na još značajniju podršku  koja će iznositi čak 70 odsto od ukupnih troškova, a biće proširena i na Meru 7 koja je namenjena ruralnom turizmu.

Priprema za početak sprovođenja IPARD III programa, za koji je finansijski doprinos Evropske unije 288 miliona evra, je uveliko u toku i koristim priliku da ohrabrim sve poljoprivrednike da učestvuju u narednim pozivima.

Za prvi kvartal 2023. godine planirano je i objavljivanje trećeg poziva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije koji realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom, a zahvaljujući kome je do sada potpisano 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra. Od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Takođe, za poljoprivredni sektor su obezbeđena i sredstva putem nove garantne šeme DFC. Reč je o 272 miliona dolara koji će sada biti plasirani, a 21,51 odsto od ukupnog iznosa dodeljeno je upravo poljoprivrednom sektoru.

Naše poljoprivredne savetodavne i stručne službe će u 2023. godini dobiti i pojačanje u vidu novih  savetodavaca ekonomske struke koji će proći dodatne obuke i pružiti svu potrebnu pomoć poljoprivrednicima u procesu digitalizacije i konkurisanju za sredstva.

Potencijali naše poljoprivrede su veliki i sigurna sam da svi zajedno – država i naši poljoprivrednici i domaćini svih generacija, svojim iskustvom, znanjem i energijom, možemo da uđemo u novu eru razvoja koja podrazumeva unapređenje proizvodnje i stabilnost dohotka proizvođača.


BONUS VIDEO: DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)