MINISTARKA TANASKOVIĆ U TRSTENIKU: Poljoprivrednicima pogođenim poplavama 2023. dodeljeno 47 vrednosnih vaučera (FOTO)

Novosti online

06. 03. 2024. u 14:32

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) danas su započeli distribuciju finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini.

МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ У ТРСТЕНИКУ: Пољопривредницима погођеним поплавама 2023. додељено 47 вредносних ваучера (ФОТО)

Foto: MPŠV

U Trsteniku je danas poljoprivrednicima dodeljeno 47 vrednosnih vaučera, dok će u narednim danima pomoć biti distribuirana u Varvarinu, Ćićevcu, Kuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju.

Sredstva su opredeljena za ukupno 222 poljoprivredna gazdinstva iz ovih sedam opština, koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu i plastenicima za vreme prošlogodišnjih poplava.

Foto: MPŠV

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je na današnjoj podeli u Trsteniku naglasila da je ovo prva pomoć za sve one koji su pretrpeli štetu od poplava i podstrek da otpočnu novu proizvodnju. Ministarka se takođe zahvalila FAO na brzoj reakciji i istakla važnost saradnje između Ministarstva i ove organizacije, koja je započeta 2002. godine.

Poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu. Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na elementarne nepogode, bila su direktno pogođena ovim poplavama.

Foto: MPŠV

Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, istupio je da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava.

Vrednosni vaučeri se mogu koristiti za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Današnju posetu Trsteniku ministarka Tanasković je započela obilaskom reke Ljubostinje u selu Grabovac, koja je tokom prošle godine nanela velike štete ovom predelu. 

Foto: MPŠV

U cilju dugoročnog rešavanja zaštite ovog područja izvršeni su sanacioni radovi na stabilizaciji korita Ljubostinjske reke od postojeće regulacije nizvodno u dužini od 350 m radi smanjenja efekata zasipanja reke Zapadne Morave u zoni auto-puta.

Vrednost ove faze sanacionih radova iznosi oko 40 milona dinara, dok je prethodno završena faza u dužini od 400 metara iznosila oko 50 miliona dinara. Završetkom svih ovih radova stanovnicima ovog predela biće obezbeđeni neophodni uslovi za život i rad i sprečene ponovne štete i plavljenje reke.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)