TRAKTORI STARIJI OD VEĆINE ORAČA: Statistički, prosečna starost poljoprivrednih mašina po selima u okolini Jagodine dostiže 40 godina

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 04. 2022. u 08:25

NAJNOVIJI traktor u jagodinskom selu Šuljkovac, pre tri godine, kupili su Milivojevići, a pre toga je poslednji nabavljen još 1991. godine.

ТРАКТОРИ СТАРИЈИ ОД ВЕЋИНЕ ОРАЧА: Статистички, просечна старост пољопривредних машина по селима у околини Јагодине достиже 40 година

Foto Z. Gligorijević

Mehaničar iz ovog mesta Marko Đorđević (42), koji se ovim zanatom bavi već dve decenije, kaže da prosečna starost ovih poljoprivrednih mašina u njegovom selu dostiže 40 leta, a najzastupljeniji su traktori domaće proizvodnje, nastali pedesetih godina prošlog veka.

- Oni su zaista kvalitetni, ali je broj radnih sati učinio svoje i neophodan im je ozbiljan remont koji, primera radi, za IMT košta i do 4.000 evra. Poljoprivrednici zbog toga obično pribegavaju samo privremenim popravkama, kako bi završili posao u aktuelnoj sezoni, jer su im podsticaji za obnovu mehanizacije postali nedostižni. U nezavidnom položaju je i nekoliko ozbiljnih domaćina, koji su mlađi od 39 godina i uzgajaju po tridesetak krava, pa zadovoljavaju jedan od uslova. Zato bi država trebalo da snizi kriterijume, pa da nove mašine, sa manjom potrošnjom goriva i vremena u radu na njimava, doprinesu i manjem zagađivanju životne sredine. U suprotnom, već za četiri do pet godina nećemo imati čime da oremo - ocenjuje Đorđević koji je, uz pomoć prijatelja vičnog limarskom zanatu, remontovao traktor iz 1972, pa sada izgleda kao da je tek izašao sa fabričke trake.

Za to im je, kaže, trebalo 150 radnih sati, ali mu je poljoprivreda ljubav odmalena, pa sa ocem Miroslavom (70) obrađuje 45 hektara i uzgaja 45 krava, bikova i teladi. Dnevno proizvedu od 180 do 250 litara mleka, dok bikove prodaju za 2,75 evra po kilogramu "žive vage".

- Isplativije bi bilo da se bavimo samo ratarstvom, ali ja volim krave. Čuvali su ih još moj deda Dušan i otac Živadin, po jednu-dve, jer su bila teška vremena. Tada su ljudi često morali da se udružuju, da bi uparili krave na njivi - objašnjava Miroslav Đorđević.

U njegovoj porodici, ponosno veli, vredni su i najmlađi, pa je Markova ćerka Jovana sa 11 godina već naučila da vozi kombajn, dok će mlađa Jelena i sin Đorđe najpre morati da savladaju upravljanje poljoprivrednim mašinama, pa tek onda automobilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)