NOVA PRAVILA ZA SVE KOJI SE GREJU NA PELET: Više neće biti lošeg, ali ni jeftinog grejanja sa njim
OD OVE godine proizvođači i uvoznici peleta kvalitet tog energenta pre distribucije moraće da proveravaju u akreditovanim laboratorijama.
 
                                                                                    Foto AP
To bi, smatraju u Udruženju peletara, trebalo da ukloni loš pelet sa tržišta, ali i da poveća njegovu cenu pred narednu grejnu sezonu.
Novim Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za čvrsta goriva iz drvne biomase, briketi i pelet, moraće da prođu laboratorijsku analizu, pre prodaje na srpskom tržištu. Pooštravanjem kontrole biće sprečena distribucija sadržaja sa prisustvom štetnih materija.
- To će raditi akreditovane laboratorije, gde će proizvođači na svakih šest meseci imati obavezu da vrše pomenutu analizu. A takođe i uvoznici peleta pre puštanja u promet peleta - navodi Danko Pušičić, predsednik Udruženja peletara Srbije.
- Uvođenje pravilnika znači da neće više biti lošeg peleta, ali neće biti ni jeftinog peleta. Proizvođači peleta iz zemalja u regionu, jedan deo proizvođača koristi jako lošu sirovinu, od obolelog drveta. Kod nas u Srbiji to nije slučaj, mi koristimo drvo isključivo od "Srbijašuma", koje je standardizovano i od toga nastaje jako kvalitetan pelet - naglašava Pušičić.
Iz "Srbijašuma" tvrde da zbog povećane potražnje ogrevnog drveta i sirovine za proizvodnju peleta nije ugrožen šumski fond. Ove godine se planira pošumljavanje novih površina sa više od tri i po miliona sadnica.
- Mi nastojimo da šume zadržimo najmanje u istom nivou, kao što smo ih preuzeli od prethodne generacije, a cilj je da budu i bolje i siguran sam da će biti i bolje u generacijama koje dolaze. Prilikom ispunjavanja naših planova, planovi su desetogodišnji, na njih daje saglasnost ministarstvo, tako da se planski gazduje, planski je pristup u korišćenju šumskih resursa - ističe Ivan Stanisavljević, iz JP Srbijašume šumsko gazdinstvo Užice.
Drvo je za veliki broj građana i dalje najjeftiniji energent, ali kupci smatraju da će ove godine poskupeti, baš kao što skok cene peleta najavljuju i proizvođači.
- Na drva još, još na drva. Sad trenutno se kreće oko 60 evra. A najverovatnije će poskupeti čim dođe ta grejna sezona u jesen - kaže Ivan Čičić, iz Prijepolja.
- U drugoj polovini godine očekujemo poskupljenje peleta od 20 do 30 posto, prvenstveno zbog tog pravilnika. I druge stvari su uticale na povećanje cene peteta. Od prvog maja cena električne energije je poskupela za industriju negde oko 24 posto - ističe Danko Pušičić, predsednik Udruženja peletara Srbije.
Srpski proizvođači očekuju podršku od države, kaže Pušičić, kao što su imali prethodne sezone, merom zabrane uvoza peleta. Duža grejna sezona uticala je na povećanu potrošnju, pa su se magacini prilično ispraznili, ali za sada nema nestašice i proizvođači sugerišu nabavku pre poskupljenja.
(Kurir)
Preporučujemo
 
                    
                    OBRENOVČANI OSTALI BEZ GREJANjA: Ako bude hladno, radijatori će opet biti topli
03. 05. 2025. u 13:50
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (3)