NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SRBIJA PRVA U SVETU PO OVOJ STATISTICI: Evo šta nas je diglo na tron

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 05. 2024. u 10:31

SRBIJA je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

СРБИЈА ПРВА У СВЕТУ ПО ОВОЈ СТАТИСТИЦИ: Ево шта нас је дигло на трон

Foto Tanjug

On je precizirao da u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42 odsto, a noćenja od čak 70 odsto i da je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi.

- Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta - rekao je Kandić.

Srbija je, kako je istakao, ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine.

Kandić je rekao da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ali i izrazio uverenje da će uvođenje dva nova leta, ka Šangaju i Guangdžouu, omogućiti pozicioniranju Srbije kao glavne baze u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim delom Evrope.

- Veliki broj direktnih letova Er Srbije ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju - rekao je Kandić.

S tim u vezi, on je dodao da je Srbija i po broju obnovljenih letova u odnosu na period pre pandemije, vodeća destinacija u Evropi u prvom kvartalu ove godine.

Kandić je rekao da očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije, a da će rastu turističkog prometa ove godine doprineti ne samo strani, već i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliki interes da turistički putuju Srbijom.

Takođe, on je ukazao i na rekordne prihode od stranih gostiju koji u prva tri meseca ove godine iznose blizu 600 miliona evra, a što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period lane.

BONUS VIDEO: PARAĆIN PROMOVIŠE VINSKI TURIZAM - Na „Salonu vina“ više od sedamdeset izlagača

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!