GODIŠNJICA STRELJANJA U ARAPOVOJ DOLINI: Sećanje na 310 stradalih Roma, Srba i Jevreja

I. M.

11. 12. 2023. u 17:11

Polaganjem venaca na spomenik u Arapovoj dolini u Leskovcu obeležena je godišnjica streljanja 310 Roma, Srba i Jevreja od strane nemačkih fašista tokom Drugog svetskog rata.

ГОДИШЊИЦА СТРЕЉАЊА У АРАПОВОЈ ДОЛИНИ: Сећање на 310 страдалих Рома, Срба и Јевреја

foto: Rominfomedia

Zločin se dogodio 11. decembra 1941. godine u podnožju brda Hisar. Na mestu gde su živote izgubila 293 Roma, 11 Srba i šest Jevreja vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, leskovačkog Narodnog muzeja, Doma kulture Roma u Leskovcu i boračkih udruženja.

Nemcima je u izvršenju zločina pomogao tadašnji kvislinški režim. Kako bi se osvetili za pretprljene gubitke fašisti su u dva navrata blokirali romska naselja Podvorce i Sat mahalu, izdvajajući sve muškarce starije od 16 godina, a hapšenja su vršena i u Vinarcu i Pečenjevcu.

Uporedo sa tim su na Hisaru su kopane rake pod izgovorom da se kopaju šančevi za protivavionske topove, a onda je počeo zločin koji Leskovčani čuvaju od zaborava pune 82 godine. Uhapšeni su streljani u više grupa, a pucnji iz Arapove doline odjekivali su tokom celog dana.

Na ovom stratištu se nalazi spomenik nevinim žrtvama čiji je autor čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović. Spomen obeležje je otkriveno na današnji dan 1973. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo