"ZAŠTITA I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE - JEDAN OD PRIORITETA VLADE": Brnabić prisustvovala početku izgradnje regionalne deponije ''Kalenić''

Novosti online

10. 10. 2023. u 13:01 >> 13:54

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izgradnja regionalne sanitarne deponije "Kalenić" na Ubu važan projekat koji čisti Srbiju.

ЗАШТИТА И УНАПРЕЂЕЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ВЛАДЕ: Брнабић присуствовала почетку изградње регионалне депоније Каленић

Foto: Novosti

Odgovori na pitanja

O održivoj zajednici

Odgovarajući na pitanje naše novinarke, koliko izgradnja ovakvih deponija, utiče na ciljeve održive zajednice, premijerka je kazala:

- Izuzetno je važna. Ne postoji kraj naše Srbije u kome se ne vidi naš neodgovorni odnos prema zemlji i životnoj sredini. Svuda niču divlje deponije, i dalje lete kese, u rekama je sve, od mrtvih životinja do starih frižidera i šporeta. Onda se očekuje da država to nekako očisti. Svi se gledamo međusobno i optužujemo državu za nedovoljna ulaganja. Pre svega to počinje od obrazovnog sektora i porodice, ali dobro, kada država daje dobar impuls, kao što daje poslednjih osam godina, onda će svako od nas da se promeni i vodi računa. Meni je zaista najlicemernija stvar kada vidimo lažne ekologe, koji protestuju protiv zagađenja vazduha, a svi puše. Tako da nisam sigurna šta im smeta, ali to je do njih. Ovo čisti Srbiju, vi kupujete opremu, od kanti do vozila, koja će prikupljati taj otpad na održiv način, prebacivati ga u transfer stanice, po najboljim evropskim standardima, šaljete u regionalne centre, a tamo ga prerađujete i pripremate za ponovnu upotrebu. Do 2014. godine nije rađeno skoro ništa. Kada pogledate otpadne vode, potrebno je 6 milijardi evra da se uloži, da bi došli do evropskog standarda. Mi u ovom trenutku imamo projekte u vrednosti 3,5 milijardi, tako da imamo još dosta da uradimo. Dobro je da smo krenuli - kazala je premijerka.

Foto: Novosti

O saradnji sa lokalnim samoupravama

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje novinara, istakla veliku važnost dobre saradnje države i lokalne samouprave.

- Ub je bio pametan i želim da apelujem na druge samouprave. One su ključne u svemu ovome. Imati takav pogon značiće jako mnogo, ne samo za zapošljavanje ljudi. Verujem da će to ovde dovoditi dodatne investitore koji će praviti stvari iz otpada - navela je Brnabićeva.

O sednici Saveta za BDP

Brnabićeva je izjavila da veruje da će Srbija imati projektovani rast BDP-a od 2,5 odsto, ali da je veoma pesimistična za narednu godinu zbog situacije u svetu.

- Imali smo juče sednicu Saveta za BDP, imali smo jako dobar avgust, rast je bio 3,4 procenta. Optimista sam po pitanju toga, ali sam pesimista po pitanju svega što se u svetu dešava i šta će biti naredne godine. Moja poruka je da moramo da se oslanjamo na stvari na koje možemo direktno da utičemo, a to su građevina, turizam. Moraćemo još napornije da radimo. Ja sam zadovoljna, inflacija pada brže nego što smo očekivali - istakla je premijerka.

O odnosima sa Amerikom

Na pitanje šta su izazovi, a šta "vetar u leđa" jačanju odnosa sa SAD, premijerka je rekla da, iako su ti odnosi i sada dobri, najveći izazovi su oni iz bliske prošlosti, i to agresija na Srbiju i bombardovanje 1999. godine, odvajanja dela naše teritorije na KiM i nepoštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Ona je istakla da je najveći "vetar u leđa" odnosima sa SAD naša dalja zajednička prošlost, jer smo u oba svetska rata bili na istoj strani, kao i privredna saradnja.

- SAD su, zahvaljudući rastu našeg sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, naš partner broj jedan u razmeni usluga. Naši mladi ljudi iz IT sektora svoje usluge i proizvode uglavnom izvoze u SAD. Drugi partner je Velika Britanija, ali ona daleko zaostaje za SAD. Ako pogledate našu robnu razmenu, daleko najvažniji partner nam je Nemačka, a ako pogledate usluge SAD - poručila je premijerka.

Foto: Novosti

Obraćanje premijerke Brnabić

Premijerka Brnabić zahvalila je Darku Glišiću i predstavnicima 15 lokalnih samouprava.

- Na ovom projektu radilo se preko dve godine, kako bi usaglasili sve detalje kompleksnog projekta. Srbija ide prema cirkularnoj ekonomiji. Mi smo, kao jedan od osnovnih prioriteta, postavili - zaštitu i unapređenje životne sredine. Imate tri sektora, to su vazduh, voda i zemlja. Mi smo, Vlada Srbije, uložili 1,4 milijarde evra u zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha. Kroz Radnu grupu, identifikovali smo 102 prioritetna projekta. Što se tiče vode, imamo definisane projekte od 3,5 milijardi evra. Što se zemlje tiče, imamo do 2030. godine definisane projekte u vrednosti od 1,2 milijardi evra. Ne znam da li je bilo ko, bilo kada uložio sistematski ovoliki novac - kazala je premijerka.

Foto: Novosti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navela je da je ovo "najveći projekat, ali i najveći izazov".

- Obeležavamo početak radova za najveći regionalni centar za upravljanje otpadom. Hvala svim gradonačelnicima i predsednicima opština. Ovo je projekat koji će generisati 260 hiljada tona otpada, planiran je da se završi za 18 meseci. Ovo nije jedini regionalni centar, ovo je jedan od šest centara. Do kraja godine krećemo sa još dva, Srem-Mačva, kao i Užice-Duboko - rekla je Vujovićeva i dodala da će ovaj centar biti građen po najsavremenijim standardima.

- U svih 15 opština planiramo zatvaranje nesanitarnih deponija, kada se ovaj centar završi - poručila je Vujovićeva.

Foto: Novosti

Pjer Košar, francuski ambasador u Srbiji, istakao je da mu je čast što učestvuje u ovom projektu.

- Francuska se obavezuje da će kroz svoju agenciju podržati ovakve projekte. Ekološka tranzicija je veoma kompleksna i uključuje brojne sektore. Ovaj sektor, upravljanje otpadom, veoma je bitan. Upravo sam razgovarao sa premijerkom Brnabić o našem projektu vezano za deponiju Vinča. Ova nova infrastruktura je pravi način da unapredimo upravljanje otpadom. Ovaj projekat će unaprediti kvalitet života okolnog stanovništva. Želim da istaknem uspešno prijateljstvo sa Vladom Srbije. Hvala i predstavnicima lokalnih vlasti, za njihove izvrsne doprinose za pokretanje ovog projekta, kapitalnog projekta  - istakao je ambasador.

Darko Glišić, predsednik opštine Ub, zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji velikog projekta.

Premijerka je po dolasku razgovarala sa ministarkom Vujović, kao i čelnicima lokalne samouprave. Brnabićevu su upoznali sa celokupnim projektom. Premijerka je porazgovarala i sa radnicima, konstatujući da su rokovi za projekat kratki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!