GRAĐANI SE ŽALE NA BANKE JER NE KORISTE ĆIRILICU: Savet za srpski jezik raspravljao o kršenju procedura koje štite nacionalni identitet

Lj. Begenišić

10. 10. 2023. u 16:44

SVE strane banke u Srbiji posluju na latinici, a žalba jednog građanina na banku koja je odbila da sa njim posluje na ćirilici, bila je tema nedavne Treće sednice sveta za srpski jezik, tela koje je osnovala Vlada Srbije u skladu sa Zakonom o zaštiti i upotrebi jezika i pisma. Zato su članovi Saveta odlučili da upute dopis Vladi u kome se zahteva da ona zatraži od tih institucija da koriste ćirilicu.

ГРАЂАНИ СЕ ЖАЛЕ НА БАНКЕ ЈЕР НЕ КОРИСТЕ ЋИРИЛИЦУ:  Савет за српски језик расправљао о кршењу процедура које штите национални идентитет

Foto Shutterstock

- Jedan od najvažnijih zaključaka treće sednice Saveta za srpski jezik jeste da se ustavne i zakonske odredbe o ćirilici kao službenom pismu ne sprovode u praksi mnogih institucija, među njima su i državne institucije poput pošte, mediji sa nacionalnom frekvencijom, ali i institucije koje ne poštuju volju i pravo mnogih državaljana Republike Srbije, poput banaka - kaže za "Novosti" predsednik Saveta prof. dr Aleksandar Milanović. - Uputićemo molbu Vladi da obaveže sve državne institucije da poštuju Ustav i postojeći Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Ali, osim ove, Savet će Vladi uputiti i još jednu molbu - da se što pre napiše i usvoji novi Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, budući da je važeći, donet 1991. godine, sasvim anahron i ne odgovara aktuelnoj jezičkoj situaciji.

Foto P. Mitić

Profesor Aleksandar Milanović

Poslovanje stranih banaka na latinici kritikovao je i član Saveta i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr Sreto Tanasić.

- Da li je moguće da jedna inostrana banka u Srbiji ignoriše srpsko nacionalno pismo, da time vređa svoje klijente, od kojih uzima novac i stiče kapital, da čak i na izričit zahtev neće da koristi ćirilicu - pita se ovaj lingvista.

On naglašava da je pravo na vlastiti jezik i pismo jedno od osnovnih ljudskih prava koja važe u civilizovanom svetu.

- Srpska ćirilica je u temeljima srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i svako ko Srbima nameće latinicu svesno ili nesvesno radi na razaranju tog identiteta - ističe Tanasić. - Nije im poznato da pravopis srpskog jezika, kojim se reguliše pisanje na srpskom standardnom jeziku, naglašava opravdanost favorizacije ćirilice ne samo u službenoj, već i javnoj, prosvetnoj i kulturnoj delatnosti. Latinicu je potrebno znati iz kulturoloških i istorijskih razloga, ali ta dva pisma ne mogu se ravnomerno koristiti, pogotovo se ne sme favorizovati latinica.

Prednost latinici često daju i mnoge domaće instuticije, a među njima je i JKP "Naplata javnog prevoza Beograd", na šta je ranije ukazalo Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić".

Okrugli sto o novim rešenjima

KAO pomoć Vladi u planiranju donošenja novog Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji je donet 1991. i još je na snazi, Savet za srpski jezik organizovaće okrugli sto o tome kakav bi trebalo da bude status ćirilice i latinice u novom zakonskom rešenju.

- Na raspravu će biti pozvani predstavnici svih relevantnih ministarstava - prosvete, kulture, spoljnih poslova... kao i predstavnici medija i izdavača - najavio je predsednik Saveta prof. dr Aleksandar Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)