VIŠE NASILJA U OSNOVNIM NEGO U SREDNJIM ŠKOLAMA: Na platformi "Čuvam te" prijavljeno 470 slučajeva vršnjačkog maltretiranja

Lj.B.

06. 10. 2023. u 11:06

ZA četiri meseca koliko je prošlo otkako je otvorena platforma "Čuvam te" prijavljeno je oko 470 slučajeva nasilja nad decom školskog uzrasta.

ВИШЕ НАСИЉА У ОСНОВНИМ  НЕГО У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА: На платформи Чувам те пријављено 470 случајева вршњачког малтретирања

Foto privatna arhiva

 U prijavama se navodi da su pojedine žrtve trpele više od jednog oblika nasilja, a najveći broj prijava vezan je za fizičko i psihičko nasilje. Ovo piše u izveštaju o radu platforme "Čuvam te" koju je osnovala Vlada Srbije i koja je počela sa radom 19. maja.Takođe, navodi se da je u osnovnim školama više nasilnih slučajeva, nego u srednjim školama.

- To se može objasniti time da se za zrelošću dece nasilje smanjuje - kaže nam Tatjana Macura iz organizacije "Mame su zakon" koja je i članica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja.- Uzimajući u obzir to da je u analiziranom periodu bio školski raspust, ne sumnjam da će podaci ubuduće biti drugačiji.

Oko 300 slučejava nasilja je rešeno, ali, kako nam kaže Macura, to su bili oblici nasilja koje nije teško rešiti.Međutum, kod slučejva gde svoju ulogu imaju Tužilaštvo i centri za socijalni rad to teže ide.

- To su bolne tačke u ovom procesu - kaže Macura.

Da je tako potvrđujnje i slučaj jednog dečaka koji je pretrpeo težak oblik nasilja, kada ga je vršnjak brutalno pretukao u dvorištu škole. Roditelji su ispoštovali kompletnu proceduru, prijavili su slučaj i na platformu "Čuvam te", uključen je i Centar za socijalni rad, ali rešenja nema.

- Rekli su mi da ne brinem, da će sve biti rešeno, da sačekam, ali ništa se ne rešava i nikakve reakcije nema - kaže nam majka ovog dečaka. - Moje dete je pretučeno nekoliko dana nakon što je počela školska godina, ležao je pet dana u bolnici, od tada ne ide u školu, pod lekarskim je nadzorom.

Upitnik za devojčice

Devojčicama od 13 do 19 godina, kako najavljuje Macura, biće ponuđen i upitnik u kome će one odgovarati na pitanja vezana za nasilje, a dobijeni rezultati biće upoređeni sa rezultatima istraživanja "Prepoznaj nasilje, reci - NE!" koje je sprovedeno pre dve godine.

- Nove zaključke ćemo predstaviti tokom akcije "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", a pripremićemo i informativne sadržaje prilagođene društvenim mrežama i neposrednom kontaktu sa decom, roditeljima i nastavnicima - poručuje Macura.

Ova majka dalje navodi i da dečak koji je pretukao njenog sina sve to vreme pohađa nastavu, a da se u lancu koji bi trebalo da rešava problem, ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Inače, Savet za sprečave vršljačkog nasilja kao i još dva tela fomrifrani su nakon majske tragedije u "Ribnikaru", a Macura najavljuje da će Udruženje "Mame su zakon" u narednom periodu sprovesti projakat "Verujem ti!", koji ima za cilj da se u većoj meri razviju poverenje i podrška između tinejdžera i roditelja.

- Ovaj projekat realizujemo uz podršku Grada Beograda, sa ogrmnom nadom de ćemo kao i ranije naići na dobru saradnju sa nastavnicima, roditeljima, devojčicama i devojkama u osnovnim i srednjim školama u Beogradu - kaže nam Macura.

Ona ističe da će devojičicama od 13 do 19 godina biti ponuđen i upitnik u kome će one odgovarati na pitanja vezana za nasilje, a dobijeni rezultati biće upoređeni sa rezultatima istraživanja "Prepoznaj nasilje, reci - NE!" koje je sprovedeno pre dve godine.

- Nove zaključke ćemo predstaviti tokom akcije "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", a pripremićemo i informativne sadržaje prilagođene društvenim mrežama i neposrednom kontaktu sa decom, roditeljima i nastavnicima - poručuje Macura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)