SRBIJA IMA OKO POLA MILIONA GAZDINSTAVA: Danas na teren izlazi 2.842 popisivača koji će evidentirati stanje u poljoprivredi

V. Crnjanski Spasojević

01. 10. 2023. u 07:36

DANAS počinje Popis poljoprivrede 2023. godine, koji će trajati do 15. decembra, a priprema ga, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku.

СРБИЈА ИМА ОКО ПОЛА МИЛИОНА ГАЗДИНСТАВА: Данас на терен излази 2.842 пописивача који ће евидентирати стање у пољопривреди

Foto S. Bajić

Kako u RZS objašnjavaju za "Novosti", Popisom će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji države, bez obzira da li su porodična, ili su registrovana na pravna lica ili, pak, na preduzetnike.

- U Popisu će se prikupiti podaci o osnovnim obeležjima poljoprivrednih gazdinstava: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i broju stoke, i to potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Na uzorku će biti prikupljeni podaci za ostala obeležja poljoprivrednih gazdinstava: navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema. Podaci o organskoj proizvodnji biće preuzeti iz administrativnog izvora evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - kažu u RZS za naš list.

Na terenu je angažovano 2.842 popisivača, čiji rad kontroliše i prati 253 opštinska koordinatora. Učešće u Popisu je obavezno, a posebna pažnja u svim fazama realizacije, napominju u RZS, posvetiće se zaštiti podataka:

- Svi neposredni izvršioci Popisa dužni su da postupaju u skladu sa zakonom i da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja čuvaju kao poslovnu tajnu. Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih, baš kao i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka, povlače prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu - objašnjavaju stručnjaci Zavoda.

FOTO: Arhiva novosti

 

 

Rezultati će biti objavljeni u skladu sa rokovima koji su predviđenim Zakonom: preliminarni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni - sukcesivno do 31. decembra 2025.

Na pitanje zbog čega je važan popis poljoprivrede, u RZS kažu da smo poslednjih godina svedoci promena u ovoj oblasti i da ih je neophodno pratiti radi obezbeđivanja aktuelnih podataka i prikaza realnog stanja:

- Posle sprovođenja Popisa poljoprivrede 2012. godine i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018, ovaj Popis obezbediće kontinuitet u prikupljanju strukturnih podataka iz ove oblasti. Prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka na nacionalnom nivou za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju. Primenjeni instrumenti, obuhvat, obeležja i standardizacija koncepata i definicija u skladu su sa Svetskim programom Popisa poljoprivrede 2020. (FAO, UN) i metodologijom Evrostata, čime je obezbeđena uporedivost podataka neophodnih za analizu i praćenje stanja i na međunarodnom nivou.

FOTO: Arhiva novosti

Najavljivanje Popisa poljoprivrede u martu


Prema rezultatima Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, 2018. godine, u Srbiji je bilo 565.000 poljoprivrednih gazdinstava, što je, u odnosu na podatke iz Popisa poljoprivrede 2012. godine, manje za oko 11 odsto. Prema istim izvorima, površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta po gazdinstvu u 2018. godini (6,2 ha) povećana je u odnosu na 2012. godinu (5,4 ha), najviše zbog pada broja gazdinstava. U odnosu na 2012. godinu, u 2018. zabeležen je i pad broja grla stoke za oko 4,3 odsto.

INFO CENTAR

OD 28. septembra do 15. decembra 2023. godine u RZS-u je organizovan rad info-centra. On će pružati sve neophodne informacije stanovništvu putem besplatne telefonske linije 0800 444 005

- Ne može se predvideti koliko će se i u čemu rezultati Popisa poljoprivrede 2023. razlikovati od rezultata prethodnih strukturnih istraživanja, ali se očekuje da pokažu nastavak prikazanih trendova u poljoprivredi, pri čemu je, zbog aktuelnog stanja u stočarstvu, izvestan znatan pad broja stoke na poljoprivrednim gazdinstvima - konstatuju u RZS.

Neki stručnjaci očekuju da bi rast mogao da se vidi u voćarstvu.
Popis poljoprivrede 2023, kao i Popis stanovništva koji je sproveden u 2022. godini, Evropska unija je finansirala sa 55,17 odsto sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)