VEĆE SUBVENCIJE GRAĐANIMA ZA MANJU POTROŠNJU Đedović na forumu "Naša održiva zajednica" o rezultatima uštede energije (VIDEO)

Novosti Onlajn

12. 09. 2023. u 12:42

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović gost je na današnjem panelu u okviru foruma "Naša održiva zajednica" koju organizuje kompanija "Novosti".

ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ ГРАЂАНИМА ЗА МАЊУ ПОТРОШЊУ Ђедовић на форуму Наша одржива заједница о резултатима уштеде енергије (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

U prethodnom periodu, tačnije od nastupanja energetske krize, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, Ministarstvo energetike na čijem se čelu nalazi ministarka Đedović, sprovelo je kampanju o uštedi električne energije, a o rezultatima kampanje na forumu "Naša održiva zajednica" koju organizuje kompanija "Novosti" govorila je i sama ministarka. Ona je tom prilikom izjavila:

- Počeli smo kampanju prošlog septembra i ovom prilikom bih da se zahvalim "Novostima" koje su podržale našu ideju. Mi ćemo nastaviti i ove godine, da jednostavno podižemo svest građana koliko je važno da budemo energetski efikasni. Decenijama smo imali niske cene i struje i gasa da smo zaboravili da vodimo računa o energentima i da svako može da da svoj doprinos u energetskoj tranziciji koja je postala neminovnost za čitavo čovečanstvo i planetu, ali opet ne po svaku cenu i ne u rokovima koji su nedostižni pogotovo za zemlju kao što je Srbija koja se decenijam oslanja na svoj prirodni resurs - ugalj - izjavila je ministarka.

Zahvalila se građanima na odzivu da štede, jer su rezultati bili jako dobri, više od milion stanovnika je ostvarilo pravo na popust za električnu energiju.

- Između 36 i 45% kupaca zavisi od meseca, najviše je bilo u oktobru prošle godine, a najmanje u februaru ove godine, gde smo imali 36% ušteda i građani su ostvarili popust između 15 i 30%. Mislim da same te cifre govore i da su građani prepoznali da pre svega pomognu sebi i svom novčaniku, ali su time i pomogli i našem energetskom sistemu da se manje proizvede jer se manje troši. Najviše se uštedelo u Beogradu 50%, zatim u Nišu 46%, Somboru 45%, kao i Smederevo i Šabac, a Novi Sad i Kragujevac 43% - rekla je Đedovićeva.

Zamolila je da lokalne jedinice i lokalne samouprave učestvuju u toj kampanji i promovišu jer će građani tako pomoći samim sebi.

- Nastavili smo da dajemo subvencije i lokalnim samoupravama i građanima da sprovode mere energetske efikasnosti, da unapređuju svoje domove da bi imali mogućnost da manje troše, a ne samo da štede, i tako ostvare manju potrošnju. To je dalo rezultat, jer je negde oko 20.000 domaćinstava učestvovalo u sprovođenju mere energetske efikasnosti širom Srbije, a novi program koji smo potpisali vredan 50 miliona evra, 50.000 građana će učestvovati u toj kampanji, 137 jedinica lokalne samouprave se kandidovalo da građanima omogući subvencije, što govori o tome da su skoro sve lokalne samouprave prepoznale to - izjavila je ministarka.

Takođe je naglasila da su popravljeni kriterijumi, odnosno da se građani mogu prijaviti i za do dve mere tokom cele godine, a da iznos subvencije može ići i do 65%, a ne samo 55% kako je bio slučaj ranije.

- Želeli smo da ovim još više podstaknemo i građane i opštine, a što se tiče opština koje imaju veće zagađenje vazduha dali smo im veći iznos subvencija, jer smatram da u tim opštinama treba najbrže da delujemo ili pak opštine koje su u ekonomski nepovoljnijem položaju da i njima ide veći deo subvencija. Odziv je jako dobar i za građane i za javne objekte, gde moramo da ulažemo u stare škole, stare vrtiće, domove zdravlja, domove kulture, biblioteke, javne arhive, opštinske zgrade da ih saniramo, jer su to veliki potrošači električne energije. Da zamenjujemo kotlove na ugalj i mazut sa onim na gas ili da stavljamo solarne panele. Nastavićemo sa tim aktivnostima kroz kompanije koje žele da doniraju sredstva jer žele da učestvuju u tom odgovornom ponašanju, da im predlažemo projekte za koje možda nema dovoljno sredstava u budžetu iako su sredstva veća svake godine i zato možemo da dupliramo broj građana i broj javnih objekata koji mogu da se saniraju da bi došli do 2030. gde ćemo značajno povećati eneregetsku efikasnost, a time smanjiti proizvodnju i potrošnju i preći na čistije izvore energije i da idemo u pravcu tranzicije i dekarbonizacije. Taj put nije lak, dugačak je, ali moramo da budemo odlučni da svi počnemo i da prepoznamo da možemo da damo svoj doprinos. Bitno je razviti taj dijalog sa kompanijama i preduzećima, sa svima koji učestvuju u društvu i ekonomiji, ali i sa građanima. Svako je bitan, sve polazi od pojedinca - rekla je Đedovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove