DECA ŽIVE NA "TIK-TOKU", A KAKO ĆEMO MI DA GA "UKAPIRAMO"? Intervju - Vladimir Dimitrijević, profesor književnosti i publicist

Dragana MATOVIĆ

07. 05. 2023. u 11:00

DOKTOR Vladimir Dimitrijević, profesor književnosti i publicista za "Novosti" govori o ogromnim tragedijama koje su ovih dana potresle Beograd, Mladenovac, Srbiju i svet. Naš sagovornik ističe da je ono što je u Srbiji krenulo da se dešava nagoveštaj mraka koji se sprema da nas proguta ako se, pod hitno, ne pokajemo i ne urazumimo.

ДЕЦА ЖИВЕ НА ТИК-ТОКУ, А КАКО ЋЕМО МИ ДА ГА УКАПИРАМО? Интервју - Владимир Димитријевић, професор књижевности и публицист

Foto Privatna arhiva

- Jedan ruski novinar mi je napisao - ovo što se desilo kod vas, kod nas je bilo pre petnaest godina. Talas zla preplavljuje planetu, a globalistički gospodari zla trljaju ruke, jer na njihovoj zastavi piše "Red iz haosa". Oni prvo naprave haos, a onda uvode svoj red, koji je izvor narednog haosa. I tako stalno. Ali, kao što je rekao jedan kaluđer boljševicima: "Vi ćete pobediti, ali posle svih pobednika pobediće Hristos." Samo treba izdržati.

Možemo li nešto da uradimo da se ovo ludilo zaustavi?

- Naravno da možemo. Stvarnost više ne sme biti rijaliti, kriminalci ne smeju biti "uzor - muškarci", nego to moraju biti očevi višedetnih porodica, koji, u ljubavi sa svojim suprugama, podižu decu poštenim radom, droga mora da nestane sa ulica, škole moraju postati opet mesto radosti, a ne straha. Ne vrede kamere, policija i bunkeri ako se društvo hrani strahom i ako TV serije pričaju o ubicama, dželatima i ludacima. Svetu je potrebna svetlost.

Da li je problem u tome što smo zaboravili da čujemo, prepoznamo tuđe probleme?

- Saosećanje je moguće samo kao žrtvenost. Voleti bližnjeg kao samog sebe ne znači voleti ga kao sebe, nego ga voleti jer je on naše ja. Ako si video svog brata - ljubavlju - video si i svoga Boga, koji je ljubav, kaže jedna hrišćanska izreka. To je put. Svakodnevica ekranske samoživosti, egoizam instagrama i selfija, vodi u ništavilo. Apostol Pavle kaže - ako nemam ljubavi, ništa sam.

Mi, odrasli, decu trujemo svetom u kome nema mesta za radost

Porodica i društvo najčešće ostaju nemi na eventualno prve znake da dete ima problem. Šta može da bude uzrok da naizgled srećno i bezbrižno dete, pametno i dobar đak puca u svoje školske drugove?

- Za dečaka-ubicu nije poznato da je imao ozbiljne probleme. Jedan drug iz njegovog odeljenja je rekao: "On je bio dobar đak iz svih predmeta. Nije imao loše ocene. Nije se hvalio da ide u streljanu, ćutao je sve vreme, bio je povučen. Oni koji nisu bili na listi, a upucao ih je, sa njima se nije družio. Niko ga nije vređao niti se svađao sa njim. Kao da je nasumično odredio: "E sad ću to da uradim." I? Kako ćete tu nešto da uočite? Šta da radite? To dete nije pokazivalo ozbiljne znake poremećaja, a kamoli da namerava da ubija. Ogroman deo dečje stvarnosti teče s one strane ekrana "pametnih telefona". Oni žive na "Tik-toku", a kako ćemo mi da ga "ukapiramo"? Potrebno je svecelo preumljenje i društva i pojedinaca da bismo se prenuli i krenuli putem ka preporodu.

Da li smo u stanju za tako nešto?

- Nadajmo se.

Foto Medija centar Beograd

 

Ko su demoni našeg vremena? I, da li zbog njih sve češće ne čujemo ukore naše savesti?

- Ruski sveštenik Rodion Petrogradski kaže: "Etimološki reč savest se dešifruje kao zajednička svest (savest, sa-znanje), znanje koje je dato u zajednici, koje se deli s nekim. Ta savest je u početku data čitavom ljudskom rodu, i svaka novorođena individua njome je obdarena. Drugim rečima - to je glas Božiji u duši čoveka, duhovno - moralna srž koja ga štiti od raspada i propasti. Ako čovek, ne obazirući se na ukore svoje savesti, produžava da čini zlo, glas savesti pod dejstvom greha slabi, a zatim i sasvim iščezava, a ličnost gubi svaku duhovno-etičku orijentaciju." Jednom rečju, pojedinci i društvo koji ne slušaju savest - slušaće oluju. I mi toj oluji prisustvujemo.

Posledice otpadanja od Boga

- KADA sam hiperinflatorne 1993. godine bio u Moskvi, na skupu pravoslavnih bratstava, kupio sam knjigu sveštenika Rodiona Petrogradskog, "Ljudi i demoni", u kojoj je jasno pisalo kakve su posledice otpadanja od Boga vere, pre svega u Rusiji. Kao veroučitelj i bibliotekar pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku davao sam je mnogima, i oni su shvatali u kakvom dobu živimo i šta činiti da bi čovek bio blagodaću zaštićen od izlivanja zla u naše okruženje. Spominjem ovu knjigu, jer ateistička psihologija i sociologija ne mogu da objasne sadašnja zbivanja. Samo teologija, ali ona istinska, asketska, krsno-vaskrsna, a ne ekumenističko-zizjulasovska, kvazioptimistična, sa cvećem i leptirićima, daje tumačenja masovnih zločina kojih kod nas nije bilo ali koji kreću, i ko zna kako će se okončati ako ne bude povratka Bogu i duši.

Vidite li svetlo na kraju tunela posle tragedija u Beogradu i Mladenovcu?

- Kao hrišćanin, verujem u Boga koji je Svetlost i Ljubav. Ali, i oni koji su ateisti i agnostici znaju i osećaju da se ne može živeti po zakonima čopora i verovati da ćemo biti srećni. I njihova etika je, ako su ljudi, na neki način hrišćanska. Poslednji je čas da se vratimo čoveštvu i razvejemo privide virtuelnog koji nam se nude umesto naših bližnjih. Imamo divne primere čovekoljublja i žrtvenosti kojih je mnogo više nego što mislimo, ali ako oni budu na medijskoj margini, a u središtu medijske pažnje ostanu koljači, makar i kad im se sudi, onda će mrak u ovoj zemlji biti sve gušći. Ali ja verujem da će Srbija početi da živi po molitvi Vladike Nikolaja - da se složimo, obožimo i umnožimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove