STRUČNJACI SAVETUJU: Istraumiranoj deci sada najpotrebnija sigurnost i zagrljaj

Lj. B. - V. C. S.

04. 05. 2023. u 10:20

RODITELjI kod kuće bi trebalo deci da objasne šta se dogodilo u školi "Vladislav Ribnikar" i da ih upoznaju sa tim događajem, jer neki su za njega čuli, a neki nisu. A kada dođu u školu, nastavnici i učitelji moraju da budu otvoreni za sva pitanja učenika o ovom događaju ukoliko ih imaju. Takođe, deci se mora reći da su bezbedna u svom okruženju - u školi, u porodici i u svom gradu i da ne treba da se plaše.

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Истраумираној деци сада најпотребнија сигурност и загрљај

Foto: B. B.

Ove savete kako postupati sa decom školskog uzrasta u porodici i u školi nakon strašnog događaja u kome je učenik sedmog razreda Kosta K. ubio osmoro vršnjaka i jednog zaposlenog, dala nam je Milka Karaklajić, školski psiholog u OŠ "Milinko Kušić" iz Ivanjice. Ona kaže da je neminovno da do dece stignu informacije o strašnom događaju, da su ona uplašena i nesigurna i da ih treba "pričuvati" dok se događaji koliko-toliko ne slegnu.

- Moramo raditi na preventivi, to je najvažnije, a kada se nešto dogodi, onda je kasno - ističe naša sagovornica.

Psihijatri upozoravaju da posebnu pažnju treba usmeriti na decu koja su videla beživotna tela svojih drugara, krv, užas.

- Pošto je ovo sad akutna situacija, deca koja su bila na licu mesta treba da budu kod kuće, dalje od škole i mesta gde se sve to izdešavalo - kaže dr sci. med. Petar Vojvodić. - Najvažnije da se osećaju sigurno, a to je moguće kod kuće, sa porodicom, da roditelji uzmu bolovanje i daju detetu vremena da obradi ovo traumatično iskustvo.

On ističe da decu ne treba siliti da pričaju o svemu što se desilo, zato što su ona sada u stanju šoka.

- Neko od učenika će biti ćutljiv, dislociran, gledaće u jednu tačku, neko će vrištati, plakati, neko će misliti da je baš on kriv za to što se desilo - ističe dr Vojvodić - Roditelj mora da kaže detetu da će sve biti u redu i da su sve njegove reakcije u redu. Dete sada ne sme da se retraumatizuje, mora da se čeka da ono samo počne da priča o tome.

Međutim, ako je dete previše uzmemireno, ako gubi kontrolu, ne može da spava - treba otići kod psihijatra ili kod psihologa.

- I što je veoma važno, moj savet je da se deci sada ograniči dostupnost informacija - preporučuje ovaj psihijatar. - Televizija, vesti, telefoni da se ograniče i da se obavezno sklone od njih, jer ih to dodatno uznemirava. Sad im treba mir, tišina, da se skupe, srede... Treba apelovati na Ministarstvo zdravlja i prosvete da se ovoj deci omogući urgentna psihološka pomoć i da se obezbede psihijatri i psiholozi po školama i ustanovama koji bi im bili na raspolaganju.

Dr Vojvodić naglašava da Amerika prednjači po ovoj vrsti patologije koja se sada izvozi i kod nas. Nažalost, kaže on, porodica je oštećena, deca su prepuštena mrežama, raznim uticajima koji ih čine destabilizovanim i van emotivne regulacije.

- Zašto je poginulo osmoro dece? Moramo da se bavimo svojom decom, a ne da ih vaspitava internet. Valjda ćemo naučiti nešto iz ove strašne tragedije - nada se ovaj lekar.

Da događaj u beogradskoj školi predstavlja traumu ne samo za preživelu decu, njihove roditelje i svedoke, već za sve koji su posredno saznali za događaj, za celo društvo, pa i region, konstatuje psiholog Ana Vlajković.

Gledala kako joj ubija drugare

OTAC devojčice koja je bila na času istorije izjavio je da je Kosta K. nedavno došao u odeljenje u kojem je počinio masakr:

- Prvo su čuli pucnje, svi su mislili da su petarde. Ali nastavnica je promenila izraz lica, izgleda da je shvatila šta se dešava. Tada je upao u učionicu. Dve devojčice su pogođene i pale su na klupu, kao da spavaju. Dečak koji je upucan u nogu je istrčao prvi, moja ćerka za njim. Pogledao ju je u oči, ali je pištolj bio okrenut na drugu stranu. Videla je kada je njenu drugaricu upucao u glavu. Rekla je da je puklo i da je krvi bilo na sve strane. Njena drugarica koja je ostala u učionici je rekla da su se sakrili ispod stolova i da je on išao i redom pucao ispod stolova. Bilo ih je 23 u školi. Moja ćerka je preživela samo jer je bila pribrana, jer je brzo reagovala i sedela je u prvoj klupi, pa je istrčala napolje među prvima.

- Ne možemo znati šta je dovelo do ovoga, niti bi u ovom trenutku trebalo time da se bavimo, ali je izvesno da je glavni krivac nebriga o mentalnom zdravlju - kaže Ana Vlajković. - Nikada nemamo samo jednu okolnost koja izaziva slične događaje, već je u pitanju sklop okolnosti. Desilo nam se ono što u Americi zovu "pucnjava u besu".

Ona ističe da je priručnikom, koji su sve škole dobile još 2014. godine, precizirano kako bi škole trebalo da reaguju u ovakvim situacijama, a timovi za borbu protiv nasilja prošli su i obuke. Vlajkovićeva dodaje da pomenuti priručnik precizno, po danima, predviđa reakcije svih aktera u školi.

Ona smatra da, u svakom slučaju, nije trebalo decu odmah poslati kući, već ih okupiti npr. u fiskulturnoj sali i sa njima razgovarati o tome kako se osećaju.

Neki ga i podržavaju na mrežama?!

ŠKOLARCI su usijali društvene mreže svojim komentarima o krvavom piru u školi na Vračaru, a mnoge reakcije su uznemiravajuće i - šokantne.

Na "Instagramu" je drugar dečaka koji je počinio masakr objavio fotografiju maloletnog ubice uz opis - "Kralj" i emotikon pištolja. Na "Tviteru" su se pojavili i jezivi komentari vršnjaka, u kojima deca, uz vest o ovom stradanju, navode da slave "zato što je nastavnica istorije crkla".

Slični komentari pojavili su se i na "Tik-toku", gde deca broj žrtava dečaka predstavljaju kao "skor" iz igrice.

- Nisu roditelji obučeni psiholozi, ni pedagozi da bi mogli sami da reše dečje nedoumice i strah - kaže naša sagovornica. - Narednih dana ne bi trebalo da bude klasične nastave, već upravo da se razgovara o onome što se dogodilo. Moramo biti svesni da se ovo ne dešava u tamo nekim "Amerikama", već se dešava nama i moramo pažljivo odreagovati.

Da nasilje koje gledamo na televiziji može da se "prelije" i kod nas, jer smo sastavni deo sveta, kaže za "Novosti" sociolog prof. dr Vladimir Vuletić.

- Gledamo ubistva u tamo nekom Teksasu, a kada se dogodi kod nas, ne možemo da verujemo, ali ne smemo olako to da shvatamo - kaže Vuletić. - Mi prenosimo te infomacije, svako može da čuje šta se tamo dogodilo.

Naš sagovornik ističe da slične slučajeve iz Amerike nismo iskoristili da se ozbiljno pozabavimo tom temom i ozbiljno popričamo o tome kao o problemu.

- Možda je sada momenat da se svi pojedinačno zapitamo - gde grešimo prema deci, kao roditelji, kao prosvetni radnici, kao društvo, kao medijski poslenici... Ovo je i prilika da se otvori mnoštvo tema, a da se bude na visini zadatka, a ne da se međusobno vade oči - ističe ovaj profesor.

On smatra da uzroci ove tragedije mogu biti različiti, a kao jedan od potencijalnih navodi pritisak koji deca trpe od porodice da imaju sve petice i budu najbolji u školi.

- Škole su postale poligon za takmičenje, važno je da dete bude iznad drugih, a znanje je na drugom mestu - kaže prof. Vuletić. - Osim toga, nastavnici su izgubili autoritet, a roditelji koji imaju uticaj ili misle da ga imaju, mešaju se u odlučivanje u školi, traže da njihova deca imaju sve petice, da budu najbolji.

Prof. Vuletić ukazuje i na problem u ophođenju dece prema vršnjacima. Komenatrišući to što je, prema nekim informacijama, učenik nakon što je ubio osmoro vršnjaka, rekao "ja sam psihopata", on kaže:

- To nije došlo iz njegove glave. Neko ga je u to ubedio, a onda je on ubedio sebe da može da uradi nešto ovako strašno.

Poseban problem je držanje oružja u kući.

- To je kod nas priča za sebe, ali i način na koji se odnosimo prema deci kada je oružje u pitanju, jer oni treba da budu "mačo muškarci" - kaže Vuletić i apostrofira serije koje deca gledaju a koje su puna nasilja, pištolja i drugog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)